Ανοδική αντίδραση στο ΧΑ - Ισχυρή ανάκαμψη από τις τράπεζες

Ανοδική αντίδραση στο ΧΑ - Ισχυρή ανάκαμψη από τις τράπεζες

Με θετικό πρόσημο ολοκλήρωσε τη σημερινή συνεδρίαση το Χρηματιστήριο Αθηνών κάνοντας την ευχάριστη έκπληξη, παρά την πίεση των διεθνών αγορών και με στήριγμα τις τράπεζες και το "δώρο" της JP Morgan.

Η αγορά βρίσκεται και σε μια φάση αναδιοργάνωσης, με τους επενδυτές να προσπαθούν να «διαβάσουν» τα δεδομένα της επόμενης μέρας, ενώ παράλληλα αναμένει το περίφημο σχέδιο "Ηρακλής" για τις τράπεζες. Ο τραπεζικός κλάδος λοιπόν έδειξε σήμερα σημάδια ανάκαμψης, προσπαθώντας να καλύψει το χαμένος έδαφος και παρότι από τις 24 Ιανουαρίου ο τραπεζικός δείκτης έχει – σε έντεκα συνεδριάσεις – μόνο δύο θετικά κλεισίματα και εννέα πτωτικά, καταγράφοντας αυτό το διάστημα πτώση 9,63%.

Στη σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε άνοδο 1,55% στις 917 μονάδες, με υψηλό στις 917,62 μονάδες και χαμηλό στις 907,10 μονάδες. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 75,8 εκατ. ευρώ με τον όγκο να κινείται στα 51,3 εκατ. τεμάχια.

Οι τράπεζες οδήγησαν τα κέρδη παίρνοντας ώθηση και από την θετική έκθεση της JP Morgan.

Μετά την έκθεση-κόλαφο της Goldman Sachs για τις ελληνικές τράπεζες έρχεται η JP Morgan να εξισορροπήσει την κατάσταση, αναβαθμίζοντας τη σύσταση για Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς. Σε σημερινή της έκθεση η αμερικανική τράπεζα εμφανίζεται «bullish» για τις προοπτικές των μετοχών των ελληνικών τραπεζών κυρίως λόγω της αυξημένης ορατότητας στο μέτωπο της αντιμετώπισης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs).

Πιο αναλυτικά, η JP Morgan Cazenove προχωρά στην αναβάθμιση της σύστασης για τις μετοχές της Alpha Bank και της Τρ. Πειραιώς σε «overweight», λαμβάνοντας υπόψη τα σχέδια μείωσης των «κόκκινων» δανείων που ανακοίνωσαν πρόσφατα οι δύο τράπεζες. Διατηρεί παράλληλα αμετάβλητη τη σύσταση για την Εθνική σε «neutral», ενώ υποβαθμίζει τη σύσταση για την Eurobank σε «neutral».

Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε άνοδο 3,6% στις 626,7 μονάδες. Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψε η Τράπεζα Πειραιώς με 5,37%, η Αlpha με 5,2%, η Εθνική με 3,06% και η Eurobank με 1,34%.

Στο χώρο του Large Cap στήριγμα με θετικό κλείσιμο έδωσαν μετοχές όπως η MIG που κέρδισε 14,18%, η Μυτιληναίος 2,99%, η Ελλάκτωρ 1,86%, η ΕΧΑΕ 2,08%, η Motor Oil 1,98%. Ο FTSE 25 ολοκλήρωσε με κέρδη 1,53% στις 2.296,31 μονάδες.

Ανοδικά έκλεισαν επίσης οι Coca Cola HBC, Jumbo, Viohalco, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΠΑΠ, ΟΛΠ.

Στο σύνολο της αγοράς, 76 μετοχές έκλεισαν με άνοδο έναντι 35 που είχαν πτώση.