Ανοδική αντίδραση στις ευρωαγορές

Ανοδική αντίδραση στις ευρωαγορές

Κέρδη κατέγραψαν κατά την συνεδρίαση της Παρασκευής οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες, παρά την εντεινόμενη ανησυχία για την έξαρση των κρουσμάτων της πανδημίας του κορονοϊού που παρατηρείται σε πολλές περιοχές του πλανήτη.

Αναλυτικότερα, ο πανευρωπαϊκός SΤΟΧΧ 600 έκλεισε στις 366,83 μονάδες, ενισχυμένος κατά 0,88%, με όλους τους επιμέρους τομείς -εκτός των υπηρεσιών υγείας- να διαπραγματεύονται σε θετικό έδαφος, ενώ σημαντικά κέρδη 2,3% κατέγραψε ο κλάδος της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Στους εγχώριους δείκτες, ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε κατά 1,15%  κλείνοντας στις 12.633 μονάδες, ενώ στην Γαλλία ο δείκτης CAC 40 διαμορφώθηκε στις 4.948 μονάδες με άνοδο 1,01%.

Παρόμοια εικόνα και για τον βρετανικό FTSE 100 που ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 6.095 μονάδες με άνοδο 0,76%, ενώ στην ευρωπαϊκή περιφέρεια, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο σημείωσε άνοδο 1,34% στις 19.767 μονάδες, όπως και ο ισπανικός IBEX 35 που ενισχύθηκε κατά 1,16% κλείνοντας στις 7.321 μονάδες.

Σημειώνεται πως στις ΗΠΑ καταγράφηκε χθες Πέμπτη νέο θλιβερό ρεκόρ με 65.500 και πλέον κρούσμάτα μόλυνσης από τον κορονοϊό σε 24 ώρες, σύμφωνα με την καταμέτρηση του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς ως τις 03:30 σήμερα Παρασκευή, ώρα Ελλάδας, ενώ ο συνολικός αριθμός των μολύνσεων έχει πλέον ξεπεράσει τα 3,11 εκατομμύρια. Το προηγούμενο ρεκόρ είχε καταγραφεί μόλις την Τρίτη, με πάνω από 60.200 νέα κρούσματα σε μια μέρα, σύμφωνα με το πανεπιστήμιο. 

Η ανησυχία για την εξέλιξη της πανδημίας εντείνεται στις ΗΠΑ, οι οποίες γνωρίζουν εδώ και μερικές εβδομάδες εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων μόλυνσης σε νότιες και δυτικές πολιτείες της χώρας, που έχει υποστεί μακράν το βαρύτερο πλήγμα στον πλανήτη σε απόλυτους αριθμούς, αναφέρει το Reuters.

Στα οικονομικά νέα της Ευρώπης, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συναντηθούν στις 17-18 Ιουλίου με βασικό θέμα τον προϋπολογισμό των επόμενων ετών και το Ταμείο Ανάκαμψης, που θα προσφέρει μία ένεση δισεκατομμυρίων ευρώ στις δοκιμαζόμενες από την πανδημία ευρωπαϊκές οικονομίες. Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έχει θέσει ως βασικό στόχο της γερμανικής προεδρίας της ΕΕ τη συμφωνία για το προτεινόμενο ταμείο ύψους 750 δισ. ευρώ, και καλεί τους Ευρωπαίους ηγέτες να επιδείξουν αλληλεγγύη.