Ανοδική αντίδραση στην Wall Street μετά το sell-offf της Πέμπτης

Ανοδική αντίδραση στην Wall Street μετά το sell-offf της Πέμπτης

Σημαντικά κέρδη κατέγραψαν την Παρασκευή οι κυριότεροι δείκτες στην Wall Street, αντιδρώντας στην καθίζηση που σημειώθηκε κατά την συνεδρίασή της Πέμπτης και διαγράφοντας ένα μέρος των ισχυρότατων απωλειών που προκλήθηκαν από τους φόβους της αγοράς για ένα ενδεχόμενο νέο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού.

Πιο αναλυτικά, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κατέγραψε ισχυρά κέρδη που άγγιξαν τις 500 μονάδες και διαμορφώθηκε στις 25.605 μονάδες, ενισχυμένος κατά 1,9%.

Κέρδη 1,31% και για τον διευρυμένο δείκτη S&P 500, ο οποίος έκλεισε στις 3.041 μονάδες, ενώ σημάδια ανάκαμψης παρουσίασε και ο δείκτης Nasdaq, των τεχνολογικών εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης, κλείνοντας στις 9.588 μονάδες με άνοδο 1,01%.

Ωστόσο, σε επίπεδο εβδομάδας και οι τρεις δείκτες κατέγραψαν προς σημαντικές απώλειες, μετά το ισχυρό sell-off της συνεδρίασης της Πέμπτης που είχε φόντο τη σημαντική αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού σε αρκετές πολιτείες θέτοντας υπό αμφιβολία την «επανεκκίνηση» της οικονομίας της χώρα, ενώ ενδεικτικά σημειώνεται πως η πτώση των σχεδόν 1.900 μονάδων την Πέμπτη, συνιστά την χειρότερη ημερήσια πτώση για τον Dow Jones εδώ και τρεις μήνες.

Σε εβδομαδιαία κλίμακα, ο Dow Jones υποχώρησε κατά 4,5% όπως και ο S&P 500, ενώ ;απώλειες 2% κατέγραψε και ο Nasdaq, ο οποίος τις προηγούμενες ημέρες είχε ξεπεράσει για πρώτη φορά στην ιστορία το φράγμα των 10.000 μονάδων.

Στο ταμπλό, κέρδη άνω του 10% κατέγραψε η μετοχή της Delta Air Lines, ενώ άνοδο 12,2% σημείωσε και η μετοχή της ταξιδιωτικής Carnival Corp., η οποία ενδοσυνεδριακά είχε φτάσει να κερδίζει ως και 15%.

Η μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη είναι η χώρα που πλήττεται περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη από την πανδημία του κορονοϊού, τόσο ως προς τον αριθμό των θανάτων (113.774), όσο και ως προς αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων (2.021.990).

Παράλληλα, στη χώρα συνεχίζουν να καταγράφονται περί τα 20.000 νέα κρούσματα μόλυνσης καθημερινά και η κάθοδος από αυτό το επίπεδο μοιάζει δύσκολη, καθώς κάποιες περιοχές παίρνουν τη σκυτάλη από άλλες. Σε πιο αγροτικές περιοχές, που αρχικά παρέμειναν συγκριτικά αλώβητες, ο αριθμός των εισαγωγών σε νοσοκομεία είναι πλέον πολύ υψηλότερος απ’ ό,τι πριν από έναν μήνα.

Πάντως, με τις ανησυχίες των επενδυτών για ενδεχόμενο δεύτερο κύμα της πανδημίας να κλιμακώνονται, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν τόνισε χτες πως η κυβέρνηση Τραμπ δεν έχει πρόθεση να «κλείσει η οικονομία ξανά», καθώς στην περίπτωση αυτή οι «ζημιές» θα ήταν ακόμη μεγαλύτερες.

Στα μακροοιονομικά νέα της ημέρας, τέλος, οι τιμές εισαγωγών ενισχύθηκαν κατά 1% τον Μάιο, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για άνοδο 0,7%.