«Πάτησαν γκάζι» οι αγορές - Ράλι 2% για Nasdaq και S&P 500, κέρδη και στην Ευρώπη

«Πάτησαν γκάζι» οι αγορές - Ράλι 2% για Nasdaq και S&P 500, κέρδη και στην Ευρώπη

Σημαντικά κέρδη κατέγραψαν στη σημερινή συνεδρίασης οι τρεις βασικοί δείκτες της Wall Street σε μια προσπάθεια αντίδρασης μετά από σημαντικές απώλειες τις τελευταίες εβδομάδες.

Μάλιστα η σημερινή τοποθέτηση του επικεφαλής της Fed που εμφανίστηκε αποφασισμένος να μειώσει τον πληθωρισμό με όσες αυξήσεις επιτοκίων χρειαστούν, δεν επηρέασαν την ανοδική πορεία των δεικτών στα ταμπλό.

Μιλώντας σε ένα συνέδριο της WSJ σημείωσε ότι η Κεντρική Τράπεζα θα ολοκληρώσει τη διαδικασία αύξησης των επιτοκίων όταν «βρεθούμε στο κατάλληλο επίπεδο που οι οικονομικές συνθήκες δείξουν ότι ο πληθωρισμός ξεκινήσει να μειώνεται». «Δεν θα υπάρξει κανένας δισταγμός» είπε χαρακτηριστικά.

Σε αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός δείκτης κέρδισε 1,34% ή 431 μονάδες και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 32.654 μονάδες. Εντυπωσιακή ήταν και η επίδοση του τεχνολογικού δείκτη Nasdaq που ενισχύθηκε κατά 2,76% ή 321 μονάδες στις 11.984 μονάδες. Σημαντικά κέρδη και για τον S&P 500  που κατέγραψε άνοδο 2,02% ή 80 μονάδες ολοκληρώνοντας τις συναλλαγές στις 4.088 μονάδες.

Όπως σχολιάζουν οι αναλυτές στο CNBC οι τελευταίες τρεις ημέρες στη Wall Street ήταν «φυσιολογικές» σε σύγκριση με την κατρακύλα των προηγούμενων εβδομάδων γεγονός που έκανε τους επενδυτές να αναθαρρήσουν. Είναι ενδεικτικό ότι ο S&P 500 ήδη καταγράφει το μεγαλύτερο αρνητικό εβδομαδιαίο σερί από το 2011 ενώ οι επτά διαδοχικές εβδομάδες απωλειών για τον Dow Jones έχει να σημειωθεί από το... μακρινό 2001.

Οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό εξακολουθούν να υπάρχουν στις τάξεις των επενδυτών καθώς βλέπουν ορατό τον κίνδυνο οικονομικής ύφεσης. Στα μάκρο της ημέρας, οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 0,9% τον Απρίλιο σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Το μέγεθος αυτό συνέπεσε με τις εκτιμήσεις των αναλυτών που συμμετείχαν σε σχετικές δημοσκοπήσεις

Mε άνοδο έκλεισαν οι ευρωαγορές με τον Dax να κερδίζει 1,59%, τον CAC 0,9% και τον Stoxx 600 1,22%. Με κέρδη ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές τους τα ασιατικά χρηματιστήρια, ενώ το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε στο +0,98% και τις 867,8 μονάδες. 

Στους επιμέρους ευρωπαϊκούς δείκτες ο FTSE ολοκλήρωσε τις συναλλαγές με άνοδο 0,72% στις 7.518 μονάδες και ο FTSE MIB 1,12%. Η ανοδική αντίδραση στην Ευρώπη έρχεται μετά τη χθεσινή προσπάθεια των μετοχών να ανακάμψουν από την αστάθεια της περασμένης εβδομάδας, με τους επενδυτές να προσπαθούν να αξιολογήσουν τα δεδομένα που προκύπτουν από τη συνέχιση του πολέμου, τον πληθωρισμό και τις κινήσεις των κεντρικών τραπεζών για αύξηση των επιτοκίων. 

«Όπως συμβαίνει συχνά με τις αγορές μετοχών, όταν τα νέα απλά φαίνονται ότι δεν μπορούν να γίνουν χειρότερα, τότε οι επενδυτές στην αγορά αρχίζουν να βλέπουν το λιγότερο κακό ως νέο καλό», δήλωσε στο CNBC ο David Wong, ανώτερος επενδυτικός στρατηγικός στην AllianceBernstein.

Οι παγκόσμιοι επενδυτές αντιμετώπιζαν εδώ και εβδομάδες μια σειρά από ανησυχίες από τον οικονομικό αντίκτυπο της αυστηρής πολιτικής της ηπειρωτικής Κίνας για μηδενικό Covid έως τους φόβους για πιθανή ύφεση στις ΗΠΑ.

Οι ασιατικές αγορές κινήθηκαν με άνοδο στη συνεδρίαση της Τρίτης, με οδηγό τις μετοχές του Χονγκ Κονγκ.

Ο δείκτης Hang Seng σημείωσε άνοδο 2,40%, καθώς οι κινεζικές μετοχές τεχνολογίας εκτινάχθηκαν. Η Tencent σημείωσε άνοδο 3,26% ενώ η Alibaba σημείωσε άνοδο 5,38% και η Meituan 3,79%. Ο δείκτης Hang Seng Tech σημείωσε άνοδο 4,24%.

Οι μετοχές της ηπειρωτικής Κίνας σημείωσαν και αυτές άνοδο, με τον Shanghai Composite να καταγράφει κέρδη 0,54% ενώ το Shenzhen Component σημείωσε κέρδη 0,726%.

Ο Nikkei στην Ιαπωνία κατέγραψε άνοδο 0,38% ενώ ο δείκτης Topix διαπραγματεύθηκε 0,19% υψηλότερα.

Ο Kospi της Νότιας Κορέας κέρδισε 0,73% ενώ ο S&P/ASX 200 στην Αυστραλία σημείωσε άνοδο 0,31%.

Ο ευρύτερος δείκτης μετοχών Ασίας-Ειρηνικού της MSCI εκτός Ιαπωνίας διαπραγματεύτηκε 1,4% υψηλότερα.

To brent κερδίζει 0,11% στα 114 δολάρια και το WTI 0,18% στα 114,1 δολάρια. Περνώντας στα πολύτιμα μέταλλα κέρδη 0,9% καταγράφει το ασήμι, ο χαλκός ενισχύεται 1,07%, η πλατίνα 1,99% και το παλλάδιο κερδίζει 0,89%.