Ήπιες διακυμάνσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Ήπιες διακυμάνσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Του Θεόδωρου Σεμερτζίδη

Με κέρδη 0,87% συνεχίζεται η συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών με τον γενικό δείκτη να βρίσκεται στις 478,42, διατηρώντας το θετικό κλίμα.

Ο τζίρος για την ώρα παραμένει σε χαμηλά επίπεδα με τον τραπεζικό δείκτη να σημειώνει κέρδη 3,61%, ενώ οι μετοχές του τραπεζικού κλάδου κινούνται ανοδικά -με τα μεγαλύτερα κέρδη να καταγράφει η μετοχή της ΕΥΡΩΒ με 5,74%- επηρεασμένες και από το θετικό κλίμα που επικρατεί για τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο.

Στις υπόλοιπες μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης επικρατούν μικτές τάσεις με τις μεγαλύτερες απώλειες να σημειώνει η μετοχή του ΕΛΛΑΚΤΩΡ με 5,13%.

Το αγοραστικό ενδιαφέρον θα καθορίσει και την πορεία για το υπόλοιπο της συνεδρίασης αφού το τελευταίο διάστημα βρίσκεται σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, ενώ ρόλο στη διατήρηση του θετικού κλίματος θα παίξει και η αύξηση του τζίρου ο οποίος για την ώρα παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.

Σε κάθε περίπτωση οι κίνδυνοι για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά παραμένουν αυξημένοι όσο δεν ολοκληρώνεται η αξιολόγηση από τους θεσμούς κι όσο δεν υπάρχει λύση για τα «κόκκινα» δάνεια.

Ενδιαφέρον θα είχε εάν η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έπειτα από τα νέα πρόστιμα που επέβαλλε σε εταιρείες ύψους €50,000 για ανοικτές πωλήσεις σε τραπεζικές μετοχές το 2014 έδινε στη δημοσιότητα και τα κέρδη που αποκόμισαν αυτές από την κίνηση τους αυτή.

Η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου βρισκόταν στο 10,934%.

Σε τεχνικό επίπεδο ο γενικός δείκτης κινείται γύρω από το επίπεδο στήριξης των 476 μονάδων χωρίς ωστόσο να διαμορφώνει για την ώρα τάση.

Η μετοχή της ΕΤΕ βρίσκεται στα €0,159 με κέρδη 3,25%, της ΑΛΦΑ στα €1,29 με κέρδη 2,38%, της ΠΕΙΡ στα €0,124 με κέρδη 1,64% και της ΕΥΡΩΒ στα €0,405 με κέρδη 5,74%.

Διατηρεί σταθερά μέχρι στιγμής το ανοδικό σήμα η μετοχή του ΟΠΑΠ παρά τις χθεσινές πιέσεις που δέχθηκε με την στήριξη να βρίσκεται στα €5,1816. Η μετοχή παραμένει αμετάβλητη στα €5,85.

Το αγοραστικό σήμα παραμένει στη σημερινή συνεδρίαση και για την μετοχή της ΜΟΗ με την στήριξη να βρίσκεται στα 8,9321. Η μετοχή βρίσκεται στα €9,25 με κέρδη 0,54%.

Προσπάθεια διατήρησης πάνω από τα επίπεδα των €7 για την μετοχή του ΟΤΕ όπου σήμερα η μητρική εταιρεία ανακοίνωσε αύξηση κερδών για το τέταρτο τρίμηνο ενώ η στήριξη βρίσκεται στα 6,4565. Η μετοχή ενισχύεται κατά 2,03% και βρίσκεται στα €7,04.

Η μετοχή της ΕΧΑΕ διατηρεί και στη σημερινή συνεδρίαση το ανοδικό της σήμα έπειτα από τις πιέσεις που δέχθηκε στην χθεσινή συνεδρίαση με την στήριξη να βρίσκεται στα €3,8927. Η μετοχή καταγράφει κέρδη 2,39% και βρίσκεται στα €4,29.

Προβληματισμός επικρατεί και σήμερα για την συμπεριφορά της μετοχής της ΔΕΗ καθώς η μετοχή πιέζεται δεν μπορεί να κινηθεί προς υψηλότερα επίπεδα με την στήριξη να βρίσκεται στα €2,1841. Η μετοχή παραμένει αμετάβλητη στα €2,69.

Ο τζίρος βρίσκεται στα €27,22 εκατομμύρια.

Από το σύνολο των μετοχών που έχουν κάνει μέχρι στιγμής πράξη 37 κινούνται ανοδικά 46 πτωτικά και 15 παραμένουν αμετάβλητες.