Ανοδική αντίδραση για το ευρώ μετά τις δηλώσεις Λαγκάρντ

Ανοδική αντίδραση για το ευρώ μετά τις δηλώσεις Λαγκάρντ

Ανοδικά κινήθηκε το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα μετά τις δηλώσεις της προέδρου της ευρωπαϊκής κεντρικής τράπεζας και επανήλθε κοντά στα επίπεδα του 1,1750, αφότου νωρίτερα είχε επιτύχει ένα ακόμα χαμηλό έτους στο 1,1705.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα καθοδηγείται από τις βραχυπρόθεσμες οικονομικές μεταβολές, η Κριστίν Λαγκάρντ σε συνέντευξή της στο Bloomberg νωρίτερα σήμερα. Παράλληλα, αναγνώρισε ότι στην αγορά επικρατεί ακόμα αβεβαιότητα και είναι χρέος της κεντρικής Τράπεζας να περιορίσει το συναίσθημα αυτό.

Μάλιστα σε μία απάντηση με ιδιαίτερη σημασία τόνισε ότι οι αγορές μπορούν να προκαλέσουν όσο θέλουν την κεντρική τράπεζα, υπονοώντας ότι τα διαθέσιμα εργαλεία και οι πολιτικές της ΕΚΤ είναι ικανά να αντιμετωπίσουν οποιεσδήποτε προκλήσεις.

Όσον αφορά το θέμα της πανδημίας που πλήττει την Ευρώπη αναγνώρισε ότι ο ρυθμός ανοσοποίησης του πληθυσμού είναι  κατώτερος των αναμενόμενων, ενώ αναμένει ότι το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης από τις επιπτώσεις της πανδημίας θα είναι έτοιμο για πλήρη ανάπτυξη στο δεύτερο μισό του 2021.

Σχετικά με τον χρονικό ορίζοντα κατά τον οποίο τα μέτρα τόνωσης της ευρωπαϊκής οικονομίας θα αρχίσουν να αίρονται, τόνισε ότι θα δοθούν έγκαιρα και αρκετά νωρίτερα σχετικές ενημερώσεις ώστε να μην υπάρχουν εκπλήξεις στις αγορές.

Σε γενικές γραμμές μπορούμε να διαπιστώσουμε ότι όλες οι δηλώσεις της προέδρου της κεντρικής τράπεζας κατευθύνονται προς τη διατήρηση κλίματος σταθερότητας στις αγορές.

Επίσης, παρατηρείται και μία διάθεση κατοχύρωσης κερδών δολαριακών θέσεων ενόψει της κρίσιμης ομιλίας του προέδρου Μπάιντεν στη συνέχεια της ημέρας, σχετικά με τα νέα σχέδια για δαπάνες έργων υποδομής.

Το τετράωρο διάγραμμα της ισοτιμίας συνεχίζει να δείχνει μια ήπια πτωτική τάση από όταν το ζεύγος νομισμάτων έφτασε στο υψηλό των 1,2250 στα τέλη Φεβρουαρίου. Η δυναμική παραμένει προς τα κάτω και οι συναλλαγές  κάτω από τους απλούς κινητούς  μέσους όρους 50, 100 και 200 ημερών.

Επιπλέον, ο Σχετικός Δείκτης Ισχύος (RSI) επανήλθε πάνω από το 30 βγαίνοντας έτσι από τις συνθήκες υπερπώλησης  - όπου βρέθηκε όταν η ισοτιμία δοκίμασε το 1,17 -  επιτρέποντας επιπλέον πτώσεις.

Η κρίσιμη υποστήριξη περιμένει στο ψυχολογικά σημαντικό επίπεδο του 1,17. Το ζευγάρι σχεδόν το άγγιξε. Πιο κάτω, τα 1,1630 και 1,16 έπαιξαν βασικούς ρόλους τον Νοέμβριο και αναμένεται να στηρίξουν την ισοτιμία εφόσον δοκιμαστούν.

Σε γενικές γραμμές παρόλο που η τεχνική εικόνα συνεχίζει να ευνοεί τις "αρκούδες" της ισοτιμίας, θεωρούμε ότι είμαστε πολύ κοντά σε μία αντιστροφή της τάσης. Ή τουλάχιστον σε μία ανοδική αντίδραση μεγαλύτερης έκτασης από τις τελευταίες ήπιες αναπηδήσεις.