Ανοδικές τάσεις στις ευρωαγορές με το βλέμμα στο Brexit

Ανοδικές τάσεις στις ευρωαγορές με το βλέμμα στο Brexit

Θετικά πρόσημα εμφανίζουν σήμερα οι βασικοί δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τους επενδυτές να επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους στις εξελίξεις γύρω από το Brexit καθώς χθες η προσπάθεια της αντιπολίτευσης να εμποδίσει τον επόμενο πρωθυπουργό των Τόρις να οδηγήσει την χώρα σε αποχώρηση από την ΕΕ χωρίς συμφωνία, έπεσε στο κενό, καθώς σχετική πρόταση που τέθηκε σε ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων, καταψηφίστηκε με 11 ψήφους διαφορά.

Ειδικότερα, οι βουλευτές καταψήφισαν με 309 ψήφους έναντι 298, την πρόταση που θα επέτρεπε στους βουλευτές να αναλάβουν τον έλεγχο της κοινοβουλευτικής ατζέντας στις 25 Ιουνίου και να εισάγουν νόμο που θα αποκλείει την έξοδο από την ΕΕ χωρίς συμφωνία τον Οκτώβριο. Τη διακομματική πρόταση που κατέθεσε το Εργατικό κόμμα, υποστήριξαν ο επικεφαλής του Εθνικού κόμματος Σκοτίας στο Ουέστμινστερ, Ιαν Μπλάκφορντ, ο ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, Βινς Κειμπλ, η επικεφαλής του Plaid της Ουαλίας στο Ουέστμινστερ, Λιζ Ρόμπερτς, ο βουλευτής των Συντηρητικών Όλιβερ Λέτουιν, και η ηγέτης των Πρασίνων Κάρολιν Λούκας.

Σ'' αυτό το κλίμα ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται κατά 0,18% στις 380.43 μονάδες με όλους τους κλάδους που δραστηριοποιούνται σε αυτόν να κινούνται σε θετικό έδαφος.

 

Στα ταμπλό, αύξηση ύψους 0,16% καταγράφει ο βρετανικός FTSE 100 στις 7.353 μονάδες ενώ στο ίδιο κλίμα κινείται ο DAX της Γερμανίας με κέρδη 0,38% στις 12.079 μονάδες.

Προχωρώντας στη Γαλλία οριακά αμετάβλητος παραμένει ο CAC 40 στις 5.353 μονάδες.

Στην περιφέρεια, σε θετικό έδαφος κινείται και η Ιταλία με τον FTSE MIB να ενισχύεται κατά 0,25% στις 20.386 μονάδες όπως και η Ισπανία με τον INEX 35 να καταγράφει αύξηση αξίας 0,20% στις 9.207 μονάδες.

Τέλος, θετικά πρόσημα παρουσιάζει και ο PSI 20 στην Πορτογαλία που κερδίζει κατά 0,41% στις 5.163 μονάδες.

Σημειώνεται ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον προσελκύουν και οι εξελίξεις στο εμπορικό μέτωπο ΗΠΑ - Κίνας καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος εμφανίστηκε ελαφρώς πιο αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας με την Κίνα.

Συγκεκριμένα, ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι έχει «την αίσθηση» πως θα μπορούσε να επιτευχθεί μια εμπορική συμφωνία με την Κίνα, απείλησε, ωστόσο, για μία ακόμη φορά ότι θα αυξήσει τους δασμούς σε βάρος των κινεζικών προϊόντων, στην αντίθετη περίπτωση. Μιλώντας σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο, ο Αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε, επιπλέον, την πρόθεσή του να συναντηθεί με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.