Ανοδικές τάσεις στις ευρωαγορές, με βοήθεια από Κίνα

Ανοδικές τάσεις στις ευρωαγορές, με βοήθεια από Κίνα

Σε θετικό έδαφος κινήθηκαν τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ωθούμενα από τα καλύτερα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα των κινεζικών εξαγωγών αλλά και τη σταθεροποίηση των αποδόσεων στις αγορές ομολόγων.

Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κέρδισε 1,66% στις 374,41 μονάδες με τον κλάδο των πρώτων υλών κατά 2,3%. Στους επιμέρους δείκτες ο γερμανικός DAX κέρδισε 1,68% και βρέθηκε στις 11.845 μονάδες, ο γαλλικός CAC ενισχύθηκε κατά 2,31% στις 5.387 μονάδες και ο βρετανικός FTSE είχε κέρδη 1,21% ολοκληρώνοντας τη σημερινή συνεδρίαση στις 7.285 μονάδες.

Σημαντικό μέρος της σημερινής ανόδου πιστώνεται στην Κίνα και την ανακοίνωση για αύξηση της αξίας των εξαγωγές της σε δολάρια κατά 3,3% σε ετήσια βάση, παρά τους δασμούς που έχουν επιβληθεί από την κυβέρνηση Τράμπ. Επιπλέον, η πτώση στις αποδόσεις των ομολόγων διασκέδασε ως έναν βαθμό τις ανησυχίες για επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης.

Οι επενδυτές παρακολουθούν επίσης από κοντά την ισοτιμία του γουάν, αφού η κεντρική τράπεζα της Κίνας επέτρεψε να διαρραγεί η ισοτιμία 7/1 με το δολάριο.

Στις εταιρικές ειδήσεις, ο βιομηχανικός κολοσσός Thyssenkrupp σημείωσε καθαρές ζημιές ύψους 94 εκατ. ευρώ για το τρίμηνο ωστόσο η μετοχή της εταιρείας ενισχύθηκε κατά 4,3%, καθώς οι επενδυτές ανέμεναν το αποτέλεσμα αυτό.