Aνοδικές τάσεις στη Wall Street εν αναμονή της συνάντησης Τραμπ - Τζινπίνγκ

Aνοδικές τάσεις στη Wall Street εν αναμονή της συνάντησης Τραμπ - Τζινπίνγκ

Ανοδικές τάσεις παρουσιάζουν σήμερα οι βασικοί δείκτες στα αμερικανικά χρηματιστήρια της Wall Street καθώς στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρίσκονται οι γεωπολιτικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ιράν αλλά και η αναμενόμενη συνάντηση του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ και του Κινέζου ομόλογού Σι Τζινπίνγκ αργότερα αυτήν την εβδομάδα.

Οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν στο περιθώριο της συνόδου των G20 στην Ιαπωνία προσβλέποντας σε ενδείξεις αποκλιμάκωσης του εμπορικού πολέμου που βλάπτει την παγκόσμια οικονομία και το επιχειρηματικό κλίμα.

Η ένταση στις εμπορικές σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνα μακροπρόθεσμα δεν θα ωφελήσει καμία πλευρά, δήλωσε σήμερα η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ από την Κουάλα Λουμπούρ της Μαλαισίας.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στο Μουσείο και Γκαλερί Τέχνης της Bank Negara Malaysia, της κεντρικής τράπεζας της Μαλαισίας, η Λαγκάρντ δήλωσε ότι οι εντάσεις στις εμπορικές σχέσεις δεν ευνοούν το παγκόσμιο εμπόριο και χώρες όπως η Μαλαισία, που αποτελούν σημαντικό τμήμα της εφοδιαστικής αλυσίδας, θα βιώσουν επιβράδυνση της ανάπτυξης. 

Αντίστοιχα, οι ΗΠΑ προετοιμάζονται να διαπραγματευτούν με το Ιράν χωρίς προϋποθέσεις, λίγες ημέρες μετά την αντιπαράθεση για την κατάρριψη αμερικανικού μη επανδρωμένου σκάφους (drone).

Από την πλευρά του ο Ιρανός υποναύαρχος Χουσεΐν Χανζαντί τόνισε σήμερα ότι η κατάρριψη drone των ΗΠΑ στην περιοχή του Κόλπου την περασμένη εβδομάδα αποτελούσε «σθεναρή αντίδραση» του Ιράν στις αμερικανικές κινήσεις εναντίον της Ισλαμικής Δημοκρατίας και προειδοποίησε ότι ενδέχεται να «επαναληφθεί».

Την ίδια στιγμή ο Μάικ Πομπέο έφθασε σήμερα αεροπορικώς στην Τζέντα για να έχει διαβουλεύσεις με περιφερειακούς συμμάχους καθώς έχουν ενισχυθεί οι εντάσεις με την Τεχεράνη αφού ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ματαίωσε ένα στρατιωτικό πλήγμα που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί σε αντίποινα για την κατάρρευση ενός αμερικανικού μη επανδρωμένου στρατιωτικού αεροπλάνου από το Ιράν.

Σ΄αυτό το κλίμα κέρδη ύψους αξίας 0,04% καταγράφει ο βιομηχανικός Dow Jones στις 26.727 μονάδες ενώ σε ανάλογο κλίμα κινείται και ο S&P 500 που ενισχύεται κατά 0,10% στις 2.951 μονάδες.

Τέλος, σε θετικό έδαφος κινείται και ο τεχνολογικός Nasdaq που κερδίζει κατά 0,18% στις 8.040 μονάδες.