Ανοδικές τάσεις κυριαρχούν στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ανοδικές τάσεις κυριαρχούν στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ανοδικές τάσεις καταγράφονται στη σημερινή συνεδρίαση στα περισσότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, αν και οι αγορές μοιάζουν να τηρούν στάση αναμονής, έχοντας επικεντρώσει την προσοχή τους σε δύο κυρίως μέτωπα: Αφενός, τα εταιρικά αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου και, αφετέρου, τις αποφάσεις της ΕΚΤ αναφορικά με το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, που αναμένεται να ληφθούν στη συνεδρίαση της 26ης Οκτωβρίου.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο γερμανικός Dax ενισχύεται κατά 0,43% και ξεπερνά και πάλι το φράγμα των 13.000 μονάδων, ενώ ανοδικά κινείται και ο βρετανικός FTSE 100, καθώς ενισχύεται κατά 0,35% μετά και τη δημοσιοποίηση θετικών στοιχείων για την απασχόληση και τους μισθούς. Ανοδικά κατά 0,35% κινείται επίσης ο γαλλικός CAC 40, αλλά και ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 (0,31%).

Οριακές μεταβολές καταγράφει ο δείκτης στο χρηματιστήριο της Ιταλίας, ενώ πιέσεις δέχεται ο ισπανικός IBEX 35, που υποχωρεί κατά 0,30%, εξαιτίας της πολιτικής αβεβαιότητας στην Καταλονία. 

Σημειώνεται ότι τα εταιρικά κέρδη του τρίτου τριμήνου στην Ευρώπη αναμένεται να είναι αυξημένα κατά 4,5% σε σύγκριση με την αντίστοιχη χρονική περίοδο του 2016, με το ποσοστό να διαμορφώνεται στο 1,3% εάν εξαιρεθεί ο κλάδος της ενέργειας.

Οριακές είναι οι μεταβολές και στην αγορά συναλλάγματος.

Στις αγορές της Ασίας, ο ιαπωνικός Nikkei συνέχισε ακάθεκτος στην ανοδική τροχιά που έχει διαγράψει στην πορεία προς τις εκλογές της 21ης Οκτωβρίου, με ενίσχυση κατά 0,13%, που τον έφερε στις 21.363 μονάδες. Ανοδικά, κατά 0,29% και 0,18%, κινούνται αντιστοίχως τα χρηματιστήρια της Σαγκάης και της Σιγκαπούρης, ενώ οριακή υποχώρηση καταγράφει ο Hang Seng του Χονγκ Κονγκ.