Ανοδικά ξανά το Χ.Α. με στηρίξεις από τον τραπεζικό κλάδο

Δευτέρα 04 Φεβρουαρίου 2019, 11:57
-A +A

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Συνεχίζει να βελτιώνει την τεχνική του εικόνα το ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς χωρίς ακρότητες και ισχυρές κινήσεις, καταγράφει άνοδο για 10η συνεδρίαση στις δώδεκα τελευταίες, ευρισκόμενο πλέον σε υψηλά ενάμιση μήνα.

Σήμερα τη διαφορά την κάνει ο τραπεζικός κλάδος, με τις τέσσερις συστημικές μετοχές να καταγράφουν άνοδο έως 5,26%, ενώ ξεχωρίζουν οι Πειραιώς και Alpha Bank που είχαν πιεστεί περισσότερο το μήνα Ιανουάριο.

Η πορεία όγκων και τζίρων δεν παραπέμπει σε σημαντική εισροή νέων κεφαλαίων ή σε ισχυρές κινήσεις ξένων, όμως το γεγονός ότι εδώ και αρκετές εβδομάδες έχουν σταματήσει οι ισχυρές πωλήσεις, είναι θετικό.

Θυμίζουμε πως αργά το απόγευμα της Παρασκευής ο οίκος Moody’s με έκθεσή του σημείωσε πως η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές είναι πιστωτικά θετική, κάτι που ώθησε σε καλό κλείσιμο και ωθεί και σήμερα τον τραπεζικό κλάδο.

Ο οίκος σημειώνει πως η έξοδος της Ελλάδας στις διεθνείς κεφαλαιαγορές είναι θετική για το αξιόχρεο, καθώς αντανακλά τη βελτιούμενη εμπιστοσύνη των επενδυτών και ανοίγει τον δρόμο για την επιστροφή της Ελλάδας στην πλήρη χρηματοδότησή της από τις αγορές.

Παράλληλα, οι αποδόσεις των ομολόγων συνεχίζουν την αποκλιμάκωση, με το 10ετές να έχει κατέλθει στο 3,92% και σε νέα χαμηλά έξι και πλέον μηνών, κάτι που αρχίζει να αποτυπώνεται – έστω και αργά – στην αγορά.

Ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύεται στις 646 μονάδες με άνοδο 0,74%, ενώ η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 8 εκατ. ευρώ. Οδηγός της ανόδου σήμερα – μετά από καιρό – είναι ο τραπεζικός κλάδος, με την Πειραιώς να κερδίζει 7,02% (έχασε άνω του 32% τον Ιανουάριο), ενώ η Alpha Bank ενισχύεται σε ποσοστό 5,86% (έχασε τον Ιανουάριο 20,6%).

Η Εθνική ενισχύεται κατά 4,50%, ενώ η Eurobank (η μόνη με θετικό κλείσιμο τον πρώτο μήνα του 2019) ενισχύεται κατά 1,70%.

Στο χώρο του ευρύτερου Large Cap σε αρνητική τροχιά είναι μόνο οι ΟΤΕ, ΕΛΠΕ, Aegean Airlines, Jumbo και Fourlis, ενώ ανοδικά κινούνται οι Grivalia Properties, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, Coca Cola HBC, Viohalco, ΕΧΑΕ, ΑΔΜΗΕ, Μυτιληναίος, Τέρνα Ενεργειακή κ.λπ.

Ηπιότερες είναι οι κινήσεις στο χώρο του Mid Cap με τους όγκους και τους τζίρους να είναι περιορισμένοι. Ανοδικά πάντως κινούνται τίτλοι όπως Attica Bank, J&P Άβαξ, MIG, ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος, Intralot, Ικτίνος και Τεχνική Ολυμπιακή.

Στην ευρύτερη αγορά, κινητικότητα και κέρδη καταγράφουν μετοχές όπως Σελόντα, Profile, Ιατρικό Αθηνών, ΕΚΤΕΡ, Παπουτσάνης, Centric, Αλουμύλ, Κανάκης και Attica Συμμετοχών. Στο σύνολο της αγοράς, 45 μετοχές ενισχύονται έναντι 23 που υποχωρούν.

-A +A

Δημοφιλέστερα Άρθρα