7ος χρόνος, ημέρα 2150η
Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου 2021

Ανοδικά οι ευρωαγορές στις παρυφές των ρεκόρ

Ανοδικά οι ευρωαγορές στις παρυφές των ρεκόρ

Σε θετικό έδαφος κινούνται στην πλειοψηφία τους οι κυριότερες ευρωπαϊκές αγορές που έχουν ανακτήσει την επαφή με τα πρόσφατα ιστορικά υψηλά τους, εν μέσω γενικότερα ενισχυμένου επενδυτικού κλίματος έπειτα από την καθησυχαστική τοποθέτηση του Τζερόμ Πάουελ στο Τζάκσον Χολ, ενώ ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 οδεύει προς την ολοκλήρωση του έβδομου διαδοχικού ανοδικού του μήνα.

Συγκεκριμένα, σήμερα ο Stoxx 600 διαπραγματεύεται με άνοδο 0,1% στις 472,82 μονάδες απέχοντας λιγότερο από 4 μονάδες από το ιστορικό υψηλό του, ενώ σε επίπεδο μήνα βρίσκεται στο +1,8% και εκτός συγκλονιστικού απροόπτου με το αυριανό κλείσιμο θα καταγράψει το μεγαλύτερο μηνιαίο ανοδικό σερί του τα τελευταία οκτώ χρόνια.

Στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά ταμπλό, ο βρετανικός FTSE 100 είναι κλειστός λόγω αργίας, ενώ στην Γερμανία ο DAX ενισχύεται κατά 0,2% και κινείται στις 15.885 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 σημειώνει άνοδο κατά 0,12% κινούμενος στις 6.890 μονάδες.

Στην ευρωπαϊκή περιφέρεια, ο FTSE MIB στην Ιταλία διαπραγματεύεται στις 26.040 μονάδες με +0,13% ενώ στην Ισπανία ο IBEX 35 σημειώνει πτώση 0,1% κινούμενος στις 8.912 μονάδες.

Η επενδυτική διάθεση όσον αφορά στα risky assets, μεταξύ των οποίων και οι μετοχές, δείχνει να έχει αποκατασταθεί έπειτα από την ομιλία του κεντρικού τραπεζίτη των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ στο ετήσιο συμπόσιο της τράπεζας στο Τζάκσον Χολ του Γουαϊόμινγκ. 

Σε γενικές γραμμές ο κ. Πάουελ έδωσε σήμα για μείωση του ρυθμού αγορών ομολόγων της Fed, το λεγόμενο tapering, εντός του 2021, ωστόσο υπογράμμισε παράλληλα τη δέσμευση της τράπεζας να συνεχίσει να στηρίζει μια οικονομία που κατά τον ίδιο δεν έχει βρει ακόμα το πλήρη ρυθμό της, επισημαίνοντας για ακόμα μία φορά την εκτίμησή του ότι ο υψηλός πληθωρισμός δείχνει παροδικός και την ανάγκη να ενισχυθεί περαιτέρω η αγορά εργασίας.

Σε αυτό το κλίμα άλλωστε, ο επικεφαλής της ισχυρότερης κεντρικής τράπεζας του πλανήτη φρόντισε να ξεκαθαρίσει ότι το tapering δεν θα σημάνει και επικείμενη αύξηση των - ιστορικά χαμηλών - επιτοκίων, κάτι για το οποίο «έχουμε ακόμα πολύ δρόμο να διανύσουμε».

«Για τις αγορές μετοχών, η σταδιακή προσέγγιση (της Fed) είναι θετική, επειδή καθίσταται σαφές ότι η Fed θέλει να συνεχίσει να υποστηρίζει την οικονομία όσο χρειάζεται προκειμένου να επιτευχθεί πλήρης ανάκαμψη», δήλωσε στο Reuters ο Γουίλεμ Σελς, επικεφαλής επενδύσεων ιδιωτικής τραπεζικής και διαχείρισης πλούτου στην HSBC.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «ως εκ τούτου δεν αποτελεί έκπληξη ότι οι κλάδοι της κυκλικής οικονομίας αντιδρούν ως επί το πλείστον θετικά στα νέα αυτά».

Κατά τα άλλα, οι μετοχές του κλάδου πετρελαίου και φυσικού αερίου ενισχύονται κατά 0,2%, παρά το γεγονός ότι οι τιμές του αργού υποχωρούν από τα υψηλά τριών εβδομάδων με φόντο τον εξαιρετικά ισχυρό τυφώνα Ίντα που πλήττει τις νότιες ακτές των ΗΠΑ.

Σημειώνεται, τέλος, ότι ευρήματα έρευνας έδειξαν ότι η μόλυνση από τη μετάλλαξη Δέλτα του νέου κορονοϊού έχει διπλάσιες πιθανότητες να οδηγήσει σε νοσηλεία σε σχέση την αρχική μορφή του, την Άλφα.

Ωστόσο, από την πλευρά της, Ευρωπαϊκή Κεντιρκή Τράπεζα εκτιμά ότι η νέα υπερμεταδοτική μετάλλαξη θα έχει περιορισμένο αντίκτυπο στην οικονομίας της ευρωζώνης λόγω της προχωρημένης εμβολιαστικής καμπάνιας.