7ος χρόνος, ημέρα 2057η
Σάββατο, 19 Ιουνίου 2021

Ανοδικά οι ευρωαγορές με το βλέμμα στα μακροοικονομικά

Ανοδικά οι ευρωαγορές με το βλέμμα στα μακροοικονομικά

Σε θετικό έδαφος κινούνται στην πλειοψηφία τους οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες, με τον Stoxx 600 να διευρύνει το ρεκόρ του εν αναμονή των αναθεωρημένων στοιχείων για την ανάπτυξη στην ευρωζώνη και τα ποσοστά ανεργίας στο πρώτο τρίμηνο, την ώρα που στην Γερμανία η βιομηχανική παραγωγή σημείωσε απροσδόκητη πτώση τον Απρίλιο, κυρίως λόγω της παγκόσμιας έλλειψης μικροτσίπ.

Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κινείται με μικρά κέρδη 0,11% έχοντας διευρύνει το ιστορικό υψηλό του στις 454,52 μονάδες, με τους κλάδους του real estate, των τηλεπικοινωνιών και των επιχειρήσεων κοινής ωφελείας να ηγούνται των κερδών, ενώ αντίθετα σε αρνητικό έδαφος κινούνται οι πρώτες ύλες, τα χημικά και η ενέργεια.

Στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά ταμπλό, ο γερμανικός DAX διαφοροποιείται από το γενικότερο κλίμα της ημέρας, με μικρές απώλειες 0,07% κινούμενος στις 15.664 μονάδες, αφότου έγινε γνωστό ότι η βιομηχανικής παραγωγή στη χώρα υποχώρησε κατά 1% τον Απρίλιο, έπειτα από άνοδο 2,2% τον Μάρτιο.

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας ανέφερε ότι η βιομηχανία αντιμετώπισε προβλήματα εφοδιασμού, κυρίως σε ενδιάμεσα προϊόντα όπως οι ημιαγωγοί (μικροτσίπ) και η ξυλεία, ωστόσο επισήμανε ότι οι μελέτες για το επιχειρηματικό κλίμα δείχνουν ότι αναμένεται βελτίωση τους επόμενους μήνες.

Στη Γαλλία ο CAC 40 κινείται με μικρά κέρδη 0,15% στις 6.553 μονάδες, μόλις 7 κάτω από το ρεκόρ του, όπως και ο βρετανικός FTSE που βρίσκεται στις 7.086 μονάδες με μικρή άνοδο 0,13%.

Παρόμοια εικόνα επικρατεί και στην περιφέρεια, όπου στην Ιταλία ο FTSE MIB σημειώνει άνοδο 0,12% κινούμενος στις 25.854 μονάδες, ενώ στην Ισπανία ο IBEX 35 παραμένει ουσιαστικά αμετάβλητος στις 9.161 μονάδες.

Σε εταιρικό επίπεδο, η ελβετική Lonza ενισχύεται κατά 3,6% αφότου η Goldman Sachs αναβάθμισε το σήμα της μετοχή της σε “buy”, ενώ η British American Tobacco κερδίζει 1,9% αφότου αναβάθμισε την ετήσια πρόβλεψη των κερδών της.