Ανοδικά οι ευρωαγορές με τη συγχώνευση Fiat - Peugeot

Ανοδικά οι ευρωαγορές με τη συγχώνευση Fiat - Peugeot

Με μικτά πρόσημα διαπραγματεύονται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Πέμπτη καθώς οι επενδυτές αντιδρούν στην τελευταία μείωση των αμερικανικών επιτοκίων από την Fed αλλά και στην επίσημη ανακοίνωση της συγχώνευσης των Fiat Chrysler και PSA Peugeot.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης European Stoxx 600 σημειώνει μικρά κέρδη 0,2% στις 399,47 μονάδες, ο γερμανικός DAX σημειώνει άνοδο 0,25%, στις 12.942,78 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 σημειώνει μικρά κέρδη 0,1% στις 5.771,74 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 χάνει 0,1% στις 7.321,23 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB κερδίζει 0,5%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 χάνει 0,05%.

Χθες η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ μείωσε όπως αναμενόταν την Τετάρτη τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης στο 1,5% με 1,75%. Πρόκειται για την τρίτη μείωση επιτοκίων το 2019. Ωστόσο, η Fed εξάλειψε από το ανακοινωθέν τη φράση ότι «θα δράσει κατάλληλα» για να διατηρήσει την επέκταση της αμερικανικής οικονομίας. Πρόκειται για φράση η οποία είχε θεωρηθεί σημάδι μελλοντικών μειώσεων επιτοκίων.

Σημειώνεται ότι Fiat Chrysler και PSA Peugeot ανακοίνωσαν σήμερα και επίσημα ότι συμφώνησαν «να δουλέψουν στην κατεύθυνση της πλήρης ενοποίησης των αντίστοιχων δραστηριοτήτων τους δια συγχωνεύσεως κατά 50/50». Η μετοχή της Fiat σημειώνει άλμα 9% στις αρχικές συναλλαγές, ενώ η Peugeot υποχωρεί σε ποσοστό σχεδόν 10%.

Στο μέτωπο των εταιρικών αποτελεσμάτων, πιο αδύναμα από τα αναμενόμενα καθαρά κέρδη τρίτου τριμήνου δημοσίευσε η εταιρεία-γίγαντας στην αγορά του πετρελαίου, Shell, με τις πιέσεις να προέρχονται από τις πιο αδύναμες τιμές Ενέργειας και τις ανησυχίες για την πιο ήπια παγκόσμια ζήτηση.

Καλύτερα από τα αναμενόμενα κέρδη τρίτου τριμήνου ανακοίνωσε η BNP Paribas, υποδηλώνοντας ότι το σχέδιο περικοπής κόστους είναι σε πορεία για να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του χρόνου.