Ανοδικά οι ευρωαγορές με ώθηση από τη συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας

Ανοδικά οι ευρωαγορές με ώθηση από τη συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας

Με θετικά πρόσημα διαπραγματεύονται οι βασικοί ευρωπαϊκοί δείκτες εν μέσω κλίματος αισιοδοξίας που επικρατεί στις αγορές έπειτα από τις δηλώσεις του υπουργού Εμπορίου της Κίνας, ο οποίος ενημέρωσε ότι η χώρα του ήρθε σε συμφωνία με τις ΗΠΑ για σταδιακή κατάργηση των δασμών που είχαν επιβάλλει εκατέρωθεν τους τελευταίους μήνες.

Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται κατά 0,4% και κινείται στις 406,7 μονάδες, με τους κλάδους των αυτοκινήτων, των πρώτων υλών και των ειδών αναψυχής να κερδίζουν όλοι άνω του 1%.

Παρόμοιο ρυθμό παρουσιάζουν και τα επιμέρους ευρωπαϊκά ταμπλό, με τον γερμανικό DAX να βρίσκεται στις 13.276 μονάδες με άνοδο 0,74%, τον γαλλικό CAC 40 να ενισχύεται κατά 0,36% και να κινείται στις 5.887 μονάδες, όπως και ο βρετανικός FTSE 100 που κερδίζει 0,38% και βρίσκεται στις 7.424 μονάδες.

Ακόμα μεγαλύτερα κέρδη παρουσιάζει ο ιταλικός FTSE MIB στην περιφέρεια, ο οποίος ενισχύεται κατά 0,9% και βρίσκεται στις 23.580 μονάδες, ενώ ο ισπανικός ΙΒΕΧ κινείται στις 9,447 μονάδες με άνοδο 0,52%.

Νωρίτερα σήμερα, κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εμπορίου της Κίνας δήλωσε ότι Πεκίνο και Ουάσιγκτον ήρθαν σε συμφωνία για τις εμπορικές τους σχέσεις πριν από δύο εβδομάδες και η εφαρμογή της «πρώτης φάσης» της θα υλοποιηθεί με ταυτόχρονη εκατέρωθεν ακύρωση μέρους των δασμών. 

«Ο εμπορικός πόλεμος ξεκίνησε με δασμούς και θα πρέπει να τελειώσει με την ακύρωση δασμών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Φενγκ.

Το ακριβές ποσό της ελάφρυνσης δασμών της πρώτης φάσης, η οποία αναμένεται να υπογραφεί τις επόμενες εβδομάδες, θα εξαρτηθεί από το περιεχόμενο της συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών, πρόσθεσε ο ίδιος χωρίς να δώσει επιπλέον λεπτομέρειες, ωστόσο τόνισε ότι οι δύο πλευρές είχαν πολύ εποικοδομητικές συνομιλίες τις τελευταίες δύο εβδομάδες. 

Ο κ. Φενγκ επισήμανε πάντως ότι το ύψος των δασμών που θα ακυρωθούν εκατέρωθεν θα πρέπει να είναι το ίδιο.

Πίσω στην Ευρώπη, στα εταιρικά νέα, η Siemens ανακοίνωσε έσοδα 24,5 δισ. ευρώ για το τελευταίο τρίμηνο του έτους, αυξημένα κατά 8% σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρυσι, και η μετοχή της ενισχύεται κατά 4,6%.

Παράλληλα, η γερμανική τράπεζα Commerzbank εμφάνισε άλμα 35% στα καθαρά της κέρδη για το τρίτο τρίμηνο του 2019, ωστόσο εξέδωσε προειδοποίηση για τα κέρδη της στο σύνολο του έτους και βλέπει τον τίτλο της να υποχωρεί κατά 3,2%.