Ανοδικά οι ευρωαγορές με φόντο τις συνομιλίες ΗΠΑ-Κίνας

Ανοδικά οι ευρωαγορές με φόντο τις συνομιλίες ΗΠΑ-Κίνας

Σε θετικά πρόσημα επέστρεψαν οι ευρωπαϊκοί δείκτες, με την αισιοδοξία να επιστρέφει αναφορικά με τις εμπορικές συνομιλίες ΗΠΑ - Κίνας έπειτα από τις δηλώσεις του οικονομικού σύμβουλου του προέδρου Τραμπ, Λάρι Κούντλοου.

Ειδικότερα, εν μέσω δημοσιευμάτων που έκαναν λόγο για αδιέξοδο, ο κ. Κούντλοου υποστήριξε χθες ότι η ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της εμπορικής συμφωνίας μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομικών του πλανήτη «είναι κοντά».

Από την πλευρά του, το εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου επανέλαβε τη σημασία της άρσης των δασμών, που έχουν επιβάλλει εκατέρωθεν οι δύο χώρες. «Ο εμπορικός πόλεμος ξεκίνησε με την εισαγωγή δασμών και θα έπρεπε να τελειώσει με την άρση του», ανέφερε ο κ. Γκάο Φενγκ, υπογραμμίζοντας ότι «αυτό είναι μια σημαντική συνθήκη και για τις δύο πλευρές, προκειμένου να φτάσουμε σε συμφωνία».

«Εάν και δύο πλευρές καταλήξουμε στην πρώτης φάσης της συμφωνία, το ύψος των δασμών που θα αρθούν θα αντικατοπτρίζει πλήρως τη σημασία της», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι οι αντιπροσωπείες των δύο χωρών συνεχίζουν τις διαβουλεύσεις για το θέμα.

Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται κατά 0,44% και κινείται στις 406,12 μονάδες, με τον ευρέως εκτεθειμένο στην Κίνα τομέα των πρώτων υλών να κερδίζει άνω του 1,5%.

Αντίστοιχα, στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά ταμπλό, ο γερμανικός DAX καταγράφει άνοδο 0,36% και κινείται στις 13.228 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 ενισχύεται κατά 0,7% στις 5.942 μονάδες, όπως και βρετανικός FTSE 100 που κερδίζει 0,27% και βρίσκεται στις 7.312 μονάδες.

Παρόμοια κινούνται και οι αγορές της περιφέρειας, όπου στην Ιταλία ο FTSE MIB που ενισχύεται κατά 0,5% κινούμενος στις 23.601 μονάδες, ενώ ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 καταγράφει άνοδο 0,6% και βρίσκεται στις 9.228 μονάδες.