Ανοδικά οι ευρωαγορές με αισιοδοξία για τη θητεία Μπάιντεν

Ανοδικά οι ευρωαγορές με αισιοδοξία για τη θητεία Μπάιντεν

Σε θετικό έδαφος κινούνται για δεύτερη διαδοχική ημέρα οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες με τους επενδυτές να δείχνουν αισιόδοξοι για την νέα εποχή Μπάιντεν στις ΗΠΑ, προσβλέποντας ισχυρή δημοσιονομική στήριξη της αμερικανικής οικονομίας προκειμένου να ανακάμψει από το πλήγμα της πανδημίας.

Συγκεκριμένα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται κατά 0,55% και κινείται στις 413,1 μονάδες με πρωταγωνιστή τον κλάδο των αυτοκινητοβιομηχανιών που σημειώνει άνοδο 1% και ηγείται των κερδών της ημέρας.

Στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά ταμπλό, ο γερμανικός DAX ενισχύεται κατά 0,5% και βρίσκεται στις 13.977 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κερδίζει 0,16% στις 5.637 μονάδες, όπως και ο βρετανικός FTSE που κινείται στις 6.748 μονάδες με μικρή άνοδο 0,13%.

Παρόμοια εικόνα επικρατεί και στις αγορές της περιφέρειας, όπου στην Ιταλία ο FTSE MIB ενισχύεται κατά 0,21% και κινείται στις 22.700 μονάδες, ενώ στην Ισπανία ο IBEX 35 καταγράφει άνοδο 0,2% στις 8.222 μονάδες.

Σε εταιρικό επίπεδο στην κορυφή των ταμπλό βρίσκεται ο τίτλος της Zur Rose Group που ενισχύεται κατά 5,5% μετά τα ισχυρά ετήσια αποτελέσματα που ανακοίνωσε, ενώ αντίθετα η γερμανική Rational βλέπει τη μετοχή της να σημειώνει απώλειες σχεδόν 3%.

Το ενδιαφέρον των επενδυτών επικεντρώνεται πλέον και στη συνεδρίαση της ευρωπαϊκής κεντρικής Τράπεζας, κατά την οποία η ΕΚΤ αναμένεται να αφήσει τα βασικά της επιτόκια αμετάβλητα, παραμένοντας ανοιχτή όμως στο ενδεχόμενο περαιτέρω μέτρων τόνωσης της οικονομίας της ευρωζώνης απέναντι στο δεύτερο κύμα της πανδημίας που έχει αποδυναμώσει το outlook των χωρών της Γηραιάς ηπείρου.

Στην απέναντι πλευρά του ατλαντικού, ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν απεύθυνε ενωτικό μήνυμα με στόχο την υπέρβαση του διχαστικού κλίματος που επικρατούσε όλο αυτό το διάστημα, στην παρθενική του ομιλία. Με έντονο συμφιλιωτικό τόνο, ο Μπάιντεν σκιαγράφησε παράλληλα τις προτεραιότητες της προεδρίας του, κάνοντας αναφορές στην πανδημία, αλλά και στις «πληγές του έθνους που πρέπει να επουλωθούν».