7ος χρόνος, ημέρα 2154η
Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου 2021

Ανοδικά οι ευρωαγορές και περαιτέρω διεύρυνση ρεκόρ

Ανοδικά οι ευρωαγορές και περαιτέρω διεύρυνση ρεκόρ

Με ήπιες ανοδικές κινήσεις που φέρνουν διεύρυνση ιστορικών υψηλών συνεχίζουν σήμερα τις συναλλαγές τους οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες ακολουθώντας πορεία για το μεγαλύτερο σερί θετικών συνεδριάσεων τους τελευταίους δύο μήνες, καθώς οι εξορυκτικές εταιρείες τονώνουν στην ήδη ενισχυμένη από τα ισχυρά εταιρικά αποτελέσματα επενδυτική διάθεση.

Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται ελαφρώς κατά 0,1% έχοντας σημειώσει νέο ρεκόρ στις 473,37 μονάδες, με τον κλάδο των εξορυκτικών επιχειρήσεων να ενισχύεται κατά 0,7% ενώ αντίθετα ο τομέας ταξιδιών και αναψυχής υποχωρεί κατά 0,8%.

Την ίδια ώρα, στην Γερμανία ο DAX είναι αμετάβλητος στις 15.770 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 σημειώνει άνοδο 0,2% με νέο ρεκόρ στις 6.842 μονάδες, ενώ ο FTSE 100 στην Βρετανία βρίσκεται στις 7.187 μονάδες με άνοδο 0,36%.

Παρόμοια εικόνα εμφανίζει και η ευρωπαϊκή περιφέρεια, όπου στην Ιταλία ο FTSE MIB έχει διευρύνει το δικό του ιστορικό υψηλό στις 26.330 μονάδες και κινείται με άνοδο 0,25%, ενώ στην Ισπανία ο IBEX 35 βρίσκεται στις 8.930 μονάδες με άνοδο 0,36%.

Σημαντική ώθηση στις συναλλαγές δίνει ο τίτλος της ολλανδικής τράπεζας ABN Amro που ενισχύεται άνω του 2,8% η οποία επαναφέρει τη διανομή μερίσματος καθώς η οικονομική ανάκαμψη βοήθησε στην αύξηση των κερδών πάνω από τις εκτιμήσεις.

Παράλληλα, η βρετανική εταιρεία κυβερνοασφάλειας Avast ενισχύεται κατά 3,2% αφότου η ανταγωνιστική της από τις ΗΠΑ NortonLifeLock συμφώνησε να την αγοράσει έναντι 8,6%.

Αντίθετα, ο μεγαλύτερος παραγωγός ανεμογεννήτριων παγκοσμίως, η Vestas, βλέπει τον τίτλο της να σημειώνει απώλειες 4,5% αφότου υποβάθμισε το outlook του 2021 έχοντας χάσει τις εκτιμήσεις για το δεύτερο τρίμηνο, κυρίως λόγω των προβλημάτων στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα.

Κατά τα άλλα, τα βλέμματα των επενδυτών θα είναι στραμμένα σήμερα στις ΗΠΑ όπου ανακοινώνονται τα κρίσιμα για τη μελλοντική στάση της Fed στοιχεία για τον πληθωρισμό.

Ειδικότερα, το μεσημέρι θα ανακοινωθεί ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή του Ιουλίου με αναλυτές σε έρευνα του Dow Jones να προβλέπουν αύξηση κατά 0,5% σε μηνιαία βάση και 5,3% σε ετήσια. Σημειώνεται ότι τον Ιούνιο οι τιμές είχαν σημειώσει άλμα κατά 0,9%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη μηνιαία τους άνοδο από τον Αύγουστο του 2008.

Προς το παρόν πάντως, τα στοιχεία για την Γερμανία που δημοσιεύτηκαν σήμερα έδειξαν ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε τον Ιούλιο κατά 0,9% σε σχέση με τον περασμένο μήνα, εντός τόσο της αρχικής εκτίμησης όσο και των προβλέψεων των αναλυτών.

Παράλληλα, ο εναρμονισμένος πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 3,1% σε ετήσιο επίπεδο και 0,5% σε μηνιαίο, επίσης εναρμονισμένος με τις εκτιμήσεις των αναλυτών και την προκαταρκτική μέτρηση.