Ανοδικά οι ευρωαγορές με το βλέμμα στο Brexit

Ανοδικά οι ευρωαγορές με το βλέμμα στο Brexit

Θετικές τάσεις παρουσιάζουν σήμερα οι βασικοί δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρίσκεται η αξιολόγηση της τελευταίας ψηφοφορίας στο βρετανικό κοινοβούλιο για το Brexit.

Συγκεκριμένα, με 312 υπέρ έναντι 308 κατά, η βουλή ενέκρινε αρχικά την τροπολογία η οποία αναφέρει ότι το σώμα «απορρίπτει την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς μια συμφωνία και ένα πλαίσιο για τη μελλοντική σχέση ανάμεσα στις δύο πλευρές». Μάλιστα, στη δεύτερη ψηφοφορία η οποία έγινε επί του τροποποιημένου κειμένου, η διαφορά ήταν πολύ μεγαλύτερη, καθώς αυτό έλαβε 321 ψήφους υπέρ έναντι 278 κατά.

Έτσι, οι βουλευτές επέλεξαν να υποχρεώσουν την πρωθυπουργό σε μία ακόμη ήττα, υποστηρίζοντας την τροπολογία που είναι, ουσιαστικά, δεσμευτική και όχι τη δική της αρχική πρόταση, που ήταν πιο ήπια και άφηνε περιθώρια υπαναχώρησης. Καθώς δε η ήττα αυτή συνοδεύτηκε και από ανταρσία μελών του υπυοργικού συμβουλίου, δεν αποκλείεται να υπάρξουν και παραιτήσεις εντός των επόμενων ωρών, βαθαίνοντας περαιτέρω την κυβερνητική και πολιτική κρίση. 

Σ'' αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται κατά 0,29% στις 376.68 μονάδες με όλους τους κλάδους που δραστηριοποιούνται σε αυτό να κινούνται σε θετικό έδαφος.

Στα ταμπλό, απώλειες ύψους 0,13% του καταγράφει ο βρετανικός FTSE 100 στις 7.128 μονάδες ενώ αντίθετα κινείται ο DAX της Γερμανίας που σημειώνει οριακή άνοδο 0,02% στις 11.486 μονάδες.

Προχωρώντας στη Γαλλία, αύξηση στα κέρδη του κατά 0,45% παρουσιάζει ο CAC 40 στις 5.308 μονάδες.

Στην περιφέρεια, θετικά πρόσημα εμφανίζει η Ιταλία με τον FTSE MIB να κερδίζει κατά 0,43% στις 20.591 μονάδες όπως και η Ισπανία με τον IBEX 35 να ενισχύεται κατά 0,46% στις 9.123 μονάδες.

Τέλος, σε θετικό κλίμα κινείται και ο PSI 20 στην Πορτογαλία με κέρδη 1,06% στις 5.220 μονάδες.