Ανοδικά κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά και τα στοιχεία για την ανάπτυξη στην ευρωζώνη

Ανοδικά κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά και τα στοιχεία για την ανάπτυξη στην ευρωζώνη

Ανοδικά κινούνται και σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, συνεχίζοντας την καλή εικόνα που επικρατεί από τις αρχές της εβδομάδας, εξαιτίας τόσο της σχετικής γεωπολιτικής ηρεμίας όσο και των καλών εταιρικών αποτελεσμάτων. Η καλή εικόνα που καταγράφηκε με την έναρξη της συνεδρίασης, βελτιώθηκε στη συνέχεια στα περισσότερα χρηματιστήρια μετά την δημοσιοποίηση των στοιχείων για την ανάπτυξη στην ευρωζώνη το δεύτερο τρίμηνο.

Έτσι, στις 12.30 ώρα Ελλάδας, ο γερμανικός Dax ενισχυόταν κατά 0,81% στις 12.276 μονάδες, o βρετανικός FTSE 100 κατά 0,60% στις 7.428 μονάδες. Ο γαλλικός CAC 40 κατέγραφε αύξηση κατά 0,93% στις 5.188 μονάδες, ο ιταλικός FTSE MIB κατά 1,08% στις 21.960 μονάδες και ο ισπανικός IBEX 35 κατά 0,56% στις 10.540 μονάδες. Όσο για τον πανευρωπαϊκό Stoxx 600 κινούνταν επίσης ανοδικά, με ενίσχυση της τάξης του 0,65% στις 379 μονάδες.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ, αν και αρχικά κινούνταν ανοδικά, στη συνέχεια υποχώρησε μετά τις πληροφορίες ότι ο Mario Draghi δεν θα εξαγγείλει αλλαγή πολιτικής της ΕΚΤ στη διάσκεψη του Jackson Hole. Ενίσχυση παρουσιάζει και το ιαπωνικό γεν κατά 0,21%, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με τη στερλίνα, μετά τα καλά στοιχεία για την ανεργία στη Βρετανία, καθώς έχει ενισχυθεί στα 1,2930 δολάρια.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα αναμένονται και σχόλια από την τελευταία συνεδρίαση της Fed.

Μεικτές τάσεις στην Ασία

Στο μεταξύ, στην Ασία, χωρίς κατεύθυνση και σε χαμηλούς ρυθμούς κινήθηκαν σήμερα οι αγορές, μετά την ανάκαμψη που σημειώθηκε στις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις, εξαιτίας της διαφαινόμενης -έστω και προσωρινά- εκτόνωσης της έντασης στην Κορεατική Χερσόνησο.

Έτσι, ο δείκτης της Σαγκάης υποχώρησε κατά 0,15%, ενώ στο Χονγκ Κονγκ, ο Hang Seng ενισχύθηκε κατά 0,77%. Άνοδο κατά 0,51% κατέγραψε ο δείκτης στο χρηματιστήριο της Νέας Ζηλανδίας, ενώ υποχώρησε κατά 0,68% ο αντίστοιχος στη Σιγκαπούρη. Στην Ιαπωνία, ο Nikkei παρέμεινε χωρίς ιδιαίτερη μεταβολή, με οριακές απώλειες 0,12%, ενώ στην Αυστραλία υπήρξε άνοδος κατά 0,48% και στη Νότιο Κορέα ο Kospi ενισχύθηκε κατά 0,60%.

Υπενθυμίζεται ότι οι δείκτες σε Κίνα, Αυστραλία, Νότιο Κορέα και Χονγκ Κονγκ έχουν ενισχυθεί κατά περίπου 1% από τις αρχές της εβδομάδας, μετά τη σημαντική υποχώρηση που σημείωσαν την προηγούμενη.