Ανοδικά τα χρηματιστήρια της Ευρώπης

Ανοδικά τα χρηματιστήρια της Ευρώπης

Ανοδικά κινούνται και σήμερα τα χρηματιστήρια της Ευρώπης, μετά και τα καλά στοιχεία για τη μεταποίηση, ενώ το ευρώ υποχωρεί έναντι του δολαρίου -αφού, όμως, ολοκλήρωσε τον έκτο συνεχόμενο μήνα ενίσχυσής του έναντι του δολαρίου, έχοντας ξεπεράσει (αυτή την εβδομάδα) και την ισοτιμία των 1,20 δολαρίων.

Συγκεκριμένα, θετικό πρόσημο κατά 0,50% καταγράφει ο γερμανικός Dax, που κινείται γύρω στις 12.116 μονάδες. Το ίδιο και ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,70% (5.121 μονάδες) και ο βρετανικός FTSE 100 κατά 0,19% (7.444 μονάδες). Επίσης, άνοδο κατά 0,31% και 0,37% καταγράφουν οι δείκτες στα χρηματιστήρια του Μιλάνου και της Μαδρίτης και κατά 0,43% ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600.

Σε επίπεδο επιχειρήσεων, οι μετοχές της σουηδικής αυτοκινητοβιομηχανίας Volvo σημειώνουν «άλμα» της τάξης του 7,2%, μετά την δημοσιοποίηση των νέων στόχων για την κερδοφορία. Σημαντική άνοδο, κατά 5%, καταγράφει και η μετοχή του γαλλικού ομίλου ΜΜΕ Vivendi, μετά τα καλύτερα του αναμενομένου αποτελέσματα. Σημειώνεται ότι ο κλάδος των μίντια εμφανίζει την καλύτερη επίδοση στη σημερινή συνεδρίαση στην Ευρώπη, με άνοδο 1%.

Όσο για το ευρώ, όπως προαναφέρθηκε, διαμορφώνεται στα 1,882 δολάρια, με υποχώρηση της τάξης του 0,24%. Απώλειες έναντι του αμερικανικού νομίσματος καταγράφει και η στερλίνα, ενώ ενισχυμένο εμφανίζεται το γεν.

Άνοδος και στην Ασία

Με θετικό πρόσημο έκλεισαν και τα περισσότερα ασιατικά χρηματιστήρια. Ο Nikkei στο Τόκιο έκλεισε ενισχυμένος κατά 0,23%, στις 19.691 μονάδες, ενώ άνοδο σημείωσαν και οι δείκτες στα χρηματιστήρια της Σαγκάης και της Σιγκαπούρης, κατά 0,19% και 0,37% αντιστοίχως.

Την ίδια στιγμή, σήμερα στις ΗΠΑ κυριαρχεί η ανακοίνωση των στοιχείων για την απασχόληση, που αναμένεται να επιδράσει τόσο στη Wall Street όσο και στην ισοτιμία του δολαρίου.