Ανοδικά και στην πρεμιέρα του Μαρτίου το Χ.Α.

Ανοδικά και στην πρεμιέρα του Μαρτίου το Χ.Α.

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Συνεχίζει να προεξοφλεί θετικά τις εξελίξεις το ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς μετά τις εκπληκτικές αποδόσεις που είχε τον μήνα Φεβρουάριο, όπου σε είκοσι συνεδριάσεις έκλεισε στις 16 ανοδικά και μόλις σε τρεις πτωτικά, θετικό ντεμπούτο κάνει και τον Μάρτιο.

Η ανθεκτικότητα στην άνοδο της αγοράς χωρίς ουσιαστικές διορθώσεις τον τελευταίο ενάμιση μήνα είναι παροιμιώδης, ενώ η ένταση και η… ποιότητα της ανόδου αυτής της εβδομάδας, δείχνει ότι – πιθανότητα – η αγορά προεξοφλεί πιθανή αναβάθμιση της αγοράς.

Το Χ.Α. ενισχύεται άνω του 4% αυτή την εβδομάδα με κυρίαρχο ποιοτικό στοιχείο τη σοβαρή αύξηση στην αξία συναλλαγών, η οποία – κατά μέσο όρο – διαμορφώνεται πάνω από 70 εκατ. ευρώ το πενθήμερο!

Σήμερα το βράδυ υπάρχει η ετυμηγορία του αμερικανικού οίκου Moody's με την αγορά να δείχνει ότι ίσως έχουμε την περιβόητη αναβάθμιση κατά μια βαθμίδα. Άλλωστε, αν υπάρξει αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, αμέσως θα ακολουθήσει αναβάθμιση των τραπεζών, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τις προοπτικές του κλάδου.

Ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύεται στις 711 μονάδες με άνοδο 0,49%, ενώ ήδη ο τζίρος ξεπερνά τα 26 εκατ. ευρώ, έχοντας όμως «κάτσει» συγκριτικά με την πρώτη ώρα της συνεδρίασης όπου η αγορά μπήκε με «ουρά» αγορών από χθες…

Οι τράπεζες κινούνται ξανά ανοδικά, όμως – έχοντας εκπληκτικές αποδόσεις τον Φεβρουάριο – βγαίνουν και ρευστοποιήσεις, οπότε το trading και οι διακυμάνσεις θα είναι αυξημένες σήμερα. Η Πειραιώς ενισχύεται κατά 3,58%, η Εθνική +3,08%, η Alpha Bank +2,42% και η Eurobank +1,05%.

Στο χώρο των blue chips, η Grivalia Properties που χθες ενισχύθηκε κατά 4,36% κερδίζοντας αυτή την εβδομάδα άνω του 12%, ενισχύεται εκ νέου σε ποσοστό 4,59% με φόντο τη συγχώνευση με την Τράπεζα Eurobank.

Κέρδη άνω του 1% έχουν επίσης μετοχές όπως Coca Cola HBC, Jumbo, ΕΛΠΕ, Aegean Airlines, Τιτάν και Fourlis, ενώ ηπιότερα κέρδη σημειώνουν οι ΟΠΑΠ, Motor Oil και Lamda Development. Αρνητικά στον FTSE 25 κινούνται οι ΟΤΕ, ΓΕΚ Τέρνα, Viohalco, ΔΕΗ, Μυτιληναίος, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΛΠ, ΕΧΑΕ και Σαράντης.

Στον Mid Cap, ξεχωρίζει η Attixa Bank με άνοδο έως 10%, ενώ θετικά κινούνται και οι MIG, J&P Άβαξ, MLS και Πλαίσιο. Στο σύνολο της αγοράς υπάρχει εικόνα ισορροπίας με 39 ανοδικές μετοχές και 38 πτωτικές.

Εκπληκτικά κέρδη τον Φεβρουάριο στο Χ.Α.

Ο μήνας Φεβρουάριος, αν και με μόλις είκοσι συνεδριάσεις, έδωσε εκπληκτικά κέρδη στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τις τράπεζες να ξεχωρίζουν με έμφαση, κάνοντας ιδιαίτερα μεγάλο ράλι.

Ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε σε ποσοστό 11,48%, επίδοση που κάθε άλλο παρά συνηθισμένη είναι, ο δείκτης μεγάλης κεφαλαιοποίησης, ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 9,10%, ο Mid Cap έκλεισε στο +7,83%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με εκπληκτικό ράλι αντίδρασης +43,63%!

Η Πειραιώς ήταν κυρίαρχη στο ράλι αντίδρασης καθώς ενισχύθηκε σε ποσοστό 115,8% το μήνα που έφυγε έχοντας μάλιστα διπλασιάσει και με το παραπάνω την τιμή της συγκριτικά με τα ιστορικά χαμηλά της!
Η Εθνική ήταν δεύτερη σε απόδοση με κέρδη 62,7%, 3η η Alpha Bank με άνοδο 42% και τέταρτη η Eurobank με +23%.
Στα μη τραπεζικά blue chips, η ΔΕΗ κυριάρχησε με άνοδο 20,7%, ακολουθούμενη από τις ΓΕΚ Τέρνα +19,9%, Ελλάκτωρ +19,4%, Grivalia Properties +16,1%, Viohalco +14,8%, EXAE +14,5%, ΟΛΠ +13,1%, Μυτιληναίος +11,6%, Τέρνα Ενεργειακή +10,9% και ΑΔΜΗΕ +10,8%.