Ανοδικά η Wall Street με το βλέμμα στα ρεκόρ

Ανοδικά η Wall Street με το βλέμμα στα ρεκόρ

Σε θετικό έδαφος ξεκίνησαν τη χρηματιστηριακή εβδομάδας και οι τρεις βασικοί δείκτες της αμερικανικής αγοράς, οι οποίοι ψαλιδίζουν την απόσταση από τα πρόσφατα ιστορικά υψηλά τους και θέτουν βάσεις για να κατοχυρώσουν σύντομα νέα, καθώς υποχωρεί ο αντίκτυπος από τα στοιχεία για τον πληθωρισμό που δημοσιεύθηκαν την περασμένη Τετάρτη δείχνοντας εκτίναξη σε υψηλό σχεδόν 31 ετών.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κινείται στις 36.192 μονάδες με άνοδο 0,3%, ο διευρυμένος S&P 500 ενισχύεται κατά 0,2% και διαπραγματεύεται στις 4.691 μονάδες, όπως και ο τεχνολογικά σταθμισμένος Nasdaq που βρίσκεται στις 15.897 μονάδες με άνοδο επίσης 0,2%.

Τα θετικά στοιχεία από την Κίνα φαίνεται να έδωσαν ώθηση στην επενδυτική διάθεση, καθώς η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη είδε τις λιανικές πωλήσεις και τη βιομηχανικής της παραγωγή να επιταχύνονται απροσδόκητα τον Οκτώβριο, υποδηλώνοντας ότι οι οικονομικές επιπτώσεις από τα διαδοχικά κύματα της πανδημίας και τους σχετικούς κυβερνητικούς περιορισμούς αρχίζουν να αμβλύνονται.

Αντίστοιχα, οι επενδυτές περιμένουν εντός της εβδομάδας νέα μακροοικονομικά στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ, με τις εκτιμήσεις των αναλυτών να κάνουν λόγο για αύξηση κατά 1,3% σε μηνιαία βάση τον Οκτώβριο, έπειτα από την ήπια άνοδο 0,7% του Σεπτεμβρίου.

Μια ακόμα πιο λεπτομερή ματιά στην πορεία της κατανάλωσης στις ΗΠΑ θα δώσουν άλλωστε και τα οικονομικά αποτελέσματα των μεγάλων λιανοπωλητών της χώρας, που είναι προγραμματισμένο να ανακοινωθούν εντός της εβδομάδας, μεταξύ των οποίων οι Walmart, Target, Home Depot και Lowe.

Κατά τα άλλα, οι αμερικανική εβδομάδα έριξε ρυθμούς την περασμένη εβδομάδα έπειτα από ακόμα ένα μίνι ράλι που είχε φέρει νέα ιστορικά υψηλά, με τον S&P 500 να ολοκληρώνει το πενθήμερο αρνητικός για πρώτη φορά μετά από έξι ανοδικά. Ακόμα και έτσι όμως, το κλείσιμο την Παρασκευής τον βρήκε μόλις 0,8% μακριά από το ενδοσυνεδριακό υψηλό του (4.718), ενώ και οι άλλοι δύο δείκτες παραμένουν σε απόσταση αναπνοής.

Στη σημερινή συνεδρίαση πάντως, ρυθμό δίνει η μετοχή της Boeing με ράλι 4% μετά τις αναφορές ότι ο γίγαντας της παγκόσμιας αεροναυσιπλοΐας βρίσκεται σε συνομιλίες με τη Saudi Arabian Airline για μαζική παραγγελία αεροσκαφών της.