7ος χρόνος, ημέρα 2223η
Πέμπτη, 2 Δεκεμβρίου 2021

Ανοδικά η Wall Street με το βλέμμα σε νέα ρεκόρ

Ανοδικά η Wall Street με το βλέμμα σε νέα ρεκόρ

Με μικρά κέρδη διαπραγματεύονται και σήμερα οι τρεις βασικοί δείκτες της αμερικανικής αγοράς ακολουθώντας πορεία για νέα ιστορικά υψηλά, καθώς συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι ανακοινώσεις ισχυρών εταιρικών αποτελεσμάτων που παραμερίζουν τις ανησυχίες για τον υψηλό πληθωρισμό και την εκτίναξη των τιμών της ενέργειας.

Ειδικότερα, μετά από το επιφυλακτικό άνοιγμα με εναλλαγές προσήμου, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έχει σταθεροποιηθεί πλέον σε θετικό έδαφος και ενισχύεται ελαφρώς κατά 0,15% κινούμενος στις 35.811 μονάδες.

Παρομοίως ο διευρυμένος S&P 500 κινείται με μικρή άνοδο 0,08% στις 4.577 μονάδες, ενώ ώθηση στη συνεδρίαση επιχειρεί να δώσει ο τεχνολογικά σταθμισμένος Nasdaq που ενισχύεται κατά 0,35% και διαπραγματεύεται στις 15.269 μονάδες.

Υπενθυμίζεται ότι ο Dow Jones έκλεισε σε νέο ιστορικό υψηλό χτες συμπληρώνοντας την τρίτη διαδοχική ανοδική του συνεδρίαση, ενώ ο S&P 500 κατέγραψε την ένατη ανοδική του συνεδρίαση στις τελευταίες δέκα, σημειώνοντας ρεκόρ για 57η φορά εντός του 2021.

Παράλληλα, ο Nasdaq βρίσκεται σε «απόσταση βολής» από το δικό του απέχοντας λιγότερες από 150 μονάδες (στις 15.403).

Παρά τη νέα άνοδο των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων, που παραδοσιακά θέτει υπό αμφισβήτηση τις μελλοντικές αποδόσεις των επιχειρήσεων που στηρίζονται στους αναπτυξιακούς ρυθμούς τους, όπως χαρακτηριστικά εκείνες της τεχνολογίας, το σήμα για τη σημερινή άνοδο της αγοράς δίνεται από τους κολοσσούς του κλάδου Microsoft και Alphabet μετά τα ισχυρά αποτελέσματα που ανακοίνωσαν.

Ειδικότερα, η Microsoft παρουσίασε στο τρίτο τρίμηνο εκτίναξη των εσόδων της κατά 22% ξεπερνώντας κατά περισσότερο από 1,3 δισ. δολάρια τις εκτιμήσεις των αναλυτών (45,32 δισ. έναντι προβλέψεων 43,97 δισ.) και βλέπει τον τίτλο της να πραγματοποιεί ράλι άνω του 3%.

Παρομοίως η μητρική της Google, η Alphabet, που ανακοίνωσε όπως και ο κολοσσός του Μπιλ Γκέητς τα αποτελέσματά της μετά τη λήξη της χτεσινής συνεδρίασης, ενισχύεται άνω του 2,2% έχοντας παρουσιάσει κέρδη 27,99 δολάρια ανά μετοχή διαλύοντας την εκτίμηση των αναλυτών για 23,48 δολ.

Αντίθετα, «βαρίδι» στη συνεδρίαση αποτελεί ο τίτλος της General Motors που κινείται με απώλειες 3%, καθώς παρά το γεγονός ότι ξεπέρασε κατά πολύ και αυτή τις εκτιμήσεις (κέρδη 1,52 δολ. ανά μετοχή έναντι πρόβλεψης 96 σεντς), η αγορά δείχνει να είχε προεξοφλήσει την αύξηση των μεγεθών της το προηγούμενο διάστημα.

Γενικότερα πάντως, η ανοδική πορεία της Wall Street συνεχίζει να τροφοδοτείται από τα εξαιρετικά εταιρικά αποτελέσματα, καθώς από τις 180 περίπου εταιρείες του S&P 500 που έχουν δημοσιεύσει τα μεγέθη τους για το τρίτο τρίμηνο, το 82% εξ αυτών έχει ξεπεράσει τις εκτιμήσεις της αγοράς.

«Η τρέχουσα σεζόν αποτελεσμάτων περιμέναμε να τιμολογήσει το μομέντουμ της αγοράς και να δείξει αν οι καταναλωτές είναι σε θέση να διαχειριστούν τα αυξανόμενα κόστη», αναφέρει ο ανώτερος αναλυτής στην Oanda, Εντ Μόγια, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «και μέχρι τώρα μας δείχνει ότι μπορούν».

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής αναλυτής της LPL Financial Ράιαν Ντέτρικ επισημαίνει ότι «βλέπουμε σημάδια πως θα μπορούσαν να υπάρξουν και άλλα κέρδη έως το τέλος του χρόνου».

«Η εποχιακή διαφοροποίηση, η τεχνική ανάλυση, αλλά και οι ενδείξεις ότι το κύμα της μετάλλαξης Δέλτα έφτασε στην κορύφωση του, όλα παρέχουν πιθανά "καύσιμα" για την αγορά και ως εκ τούτου διατηρούμε τη σύστασή μας overweight για τις μετοχές», προσθέτει.