Ανοδικά η Wall Street εν αναμονή των εταιρικών αποτελεσμάτων

Ανοδικά η Wall Street εν αναμονή των εταιρικών αποτελεσμάτων

Σε θετικό έδαφος κινούνται και οι τρεις βασικοί δείκτες της αμερικανικής αγοράς στο ξεκίνημα της χρηματιστηριακής εβδομάδας, παρά τις ανησυχίες για τις υψηλές τιμές της ενέργειας και την επιμονή του πληθωρισμού, με τα βλέμματα των επενδυτών να έχουν στραφεί στην έναρξη των ανακοινώσεων εταιρικών αποτελεσμάτων για το τρίτο τρίμηνο του έτους.

Ειδικότερα, παρά το άνοιγμα με αρνητικό πρόσημο οι τρεις δείκτες διέγραψαν τις μικρές απώλειες και πλέον ενισχύονται σε αξιόλογο βαθμό. Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κινείται με άνοδο 0,5% ή 180 μονάδες στις 34.919 μονάδες, ο διευρυμένος S&P 500 ενισχύεται κατά 0,4% και διαπραγματεύεται στις 4.409 μονάδες, όπως και ο τεχνολογικά σταθμισμένος Nasdaq που βρίσκεται στις 14.637 μονάδες με κέρδη 0,4%.

Στις εξελίξεις που παρακολουθούν οι επενδυτές, οι μεγαλύτερες αμερικανικές τράπεζες θα αρχίσουν να ανακοινώνουν αποτελέσματα τρίτου τριμήνου αυτή την εβδομάδα και οι εκτιμήσεις των αναλυτών βλέπουν ήπια αύξηση της κερδοφορίας μετά από τον διπλασιασμό των κερδών τους τα προηγούμενα τρίμηνα καθώς ο ρυθμός των εργασιών τους επιστρέφει στην κανονικότητα.

Σύμφωνα με την FactSet, οι εταιρείες του S&P 500 γενικότερα εκτιμάται ότι θα παρουσιάσουν μεσοσταθμικά αύξηση των κερδών τους κατά 27,6% στο τρίμηνο που ολοκληρώθηκε, μια πρόβλεψη η οποία αν επιβεβαιωθεί θα σημάνει τον τρίτο μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης από το 2010 και μετά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά τις σημαντικές απώλειες 4,8% με τις οποίες ολοκλήρωσε τον Σεπτέμβρη ο διευρυμένος δείκτης, τη στιγμή αυτή βρίσκεται στο +2% για τον Οκτώβριο και απέχει μόλις 3% από το ρεκόρ του.

Την ίδια ώρα όμως, συνεχίζεται το ράλι στην ενέργεια με τις τιμές του πετρελαίου να ενισχύονται σήμερα άνω του 1,8% και το αμερικανικό αργό WTI να έχει περάσει εντός της ημέρας και τα 82 δολάρια το βαρέλι κινούμενο σε υψηλά 7ετίας. Ωστόσο, στην πορεία ψαλίδισε σημαντικό μέρος από την άνοδο που σημείωνε και πλέον βρίσκεται στα 81,2 δολάρια.

Σημειώνεται ότι η προσοχή των επενδυτών είναι στραμμένη στο μέχρι πού θα φτάσουν οι τιμές του πετρελαίου αλλά και του φυσικού αερίου, όπως και για πόσο καιρό θα διατηρηθούν σε τόσο υψηλά επίπεδα, καθώς επηρεάζουν άμεσα τον ήδη υψηλό πληθωρισμό και θέτουν υπό αμφιβολίες τη θεώρηση των μεγάλων κεντρικών τραπεζών για την παροδική φύση του.