Ανοδικά η Wall με στήριγμα τις ελπίδες για εμβόλιο κατά του κορονοϊού

Ανοδικά η Wall με στήριγμα τις ελπίδες για εμβόλιο κατά του κορονοϊού

Κέρδη κατέγραψαν οι κυριότεροι δείκτες στην Wall Street καθώς τα στοιχεία για την πορεία ανάκαμψης της οικονομίας των ΗΠΑ μετά την κρίση της πανδημίας του κορονοϊού ώθησαν το χρηματιστήριο σε θετικό έδαφος, ενώ η νέα μείωση της ανεργίας στην χώρα έφερε αισιοδοξία στην επενδυτική κοινότητα. Την ίδια στιγμή στήριγμα αποτελούν και οι ελπίδες για δημιουργία εμβολίου κατά του κορονοϊού.

Πιο αναλυτικά, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κατέγραψε κέρδη 92 μονάδων ή 0,36 και διαμορφώνεται στις 25.827 μονάδες, ενώ κέρδη 0,45% σημείωσε και ο διευρυμένος δείκτης S&P 500, κλείνοντας στις 3.130 μονάδες.

Άνοδο 0,52% κατέγραψε, τέλος, και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq, κλείνοντας στις 10.207 μονάδες.

Στα μακροοικονομικά νέα της ημέρας, το ενδιαφέρον μονοπωλούν τα στοιχεία για την αγορά εργασίας που ανακοινώθηκαν νωρίτερα από το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ, σύμφωνα με τα οποία τον Ιούνιο δημιουργήθηκαν σχεδόν 4,8 εκατομμύρια θέσεις εργασίας, με την ανεργία στη χώρα να υποχωρεί στο 11,1%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε δημοσκόπηση μεταξύ οικονομολόγων από το Marketwatch η εκτίμηση ήταν ότι τον Ιούνιο θα δημιουργούνταν 3,7 εκατ. θέσεις εργασίας, με τον αριθμό να ξεπερνά κατά περισσότερο από 1 εκατ. τις προβλέψεις. 

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση στις θέσεις εργασίας από τότε που η κυβέρνηση άρχισε να συγκεντρώνει τα σχετικά στοιχεία το 1939. Σημειώνεται ότι οι θέσεις εργασίας είχαν ανακάμψει κατά 2,5 εκατ. τον Μάιο, μετά τη βουτιά-ρεκόρ κατά 20,687 εκατ. τον Απρίλιο.

Έτσι, το ποσοστό της ανεργίας υποχώρησε τον Ιούνιο στο 11,1% από το 13,3% του Μαΐου.

Την ίδια ώρα, στα 1,43 εκατομμύρια ανήλθε ο αριθμός των Αμερικανών που έκαναν αίτηση πρώτη φορά για χορήγηση επιδόματος εργασίας.  Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Απασχόλησης, η εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 27 Ιουνίου, είναι η 15η διαδοχική κατά την οποία οι αιτήσεις ξεπέρασαν το ένα εκατομμύριο.

Σημειώνεται ότι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε σχετική δημοσκόπηση του Dow Joes προέβλεπαν ότι οι αιτήσεις θα έφταναν τις 1,38 εκατομμύρια. 

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, ο συνολικός αριθμός των πολιτών που λαμβάνουν επίδομα ανεργίας ανέρχεται στους 19,29 εκατ. αυξημένοι κατά 59.000 την τελευταία εβδομάδα.