Ανοδικά οι ευρωπαϊκές αγορές στον απόηχο των ευρωεκλογών

Ανοδικά οι ευρωπαϊκές αγορές στον απόηχο των ευρωεκλογών

Ανοδικά κινούνται οι βασικοί ευρωπαϊκοί δείκτες στον απόηχο των ευρωεκλογών, με τους επενδυτές να εστιάζουν στα αποτελέσματα. Παράλληλα, το ευρώ ενισχύεται έναντι του δολαρίου παρά την άνοδο των ακροδεξιών κομμάτων στην Ευρώπη.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κινείται ανοδικά κατά 0,5%, με όλους τους τομείς και τα μεγάλα χρηματιστήρια σε θετικό έδαφος. Το χρηματιστήριο στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι κλειστό λόγω αργίας.

Οι παραδοσιακά κυρίαρχες ομάδες της κεντροδεξιάς και της κεντροαριστεράς δέχτηκαν πλήγμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ στην τρίτη θέση βρίσκεται η Συμμαχία Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη (ALDE).

Τα κόμματα υπέρ της ΕΕ ωστόσο αναμένεται να αποτελέσουν την πλειοψηφία του κοινοβουλίου, διατηρώντας περίπου τα δύο τρίτα των εδρών. Τα ακροδεξιά λαϊκίστικα κόμματα τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο όσο και στη Γαλλία σημείωσαν άνοδο, με το κόμμα του Φάρατζ να ξεπερνά άνετα τα δύο μεγάλα κόμματα της Βρετανίας και το κόμμα της Λε Πεν να κερδίζει τον πρόεδρο Μακρόν.

Στα επιμέρους ευρωπαϊκά ταμπλό, ο γερμανικός DAX εμφανίζει κέρδη 0,78% και βρίσκεται στις 12.104 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 ενισχύεται κατά 0,73% στις 5.355 μονάδες.

Σε παρόμοιο ρυθμό κινούνται και οι αγορές τις περιφέρειας, όπου στο Μιλάνο ο FTSE ΜΙΒ κερδίζει 1,37% και βρίσκεται στις 20.660 μονάδες, ενώ στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ 35 κινείται στις 9.276 μονάδες ενισχυμένος κατά 1,11%. Ο πορτογαλικός PSI 20 ενισχύεται 1,22% στις 5.119 μονάδες.

Στις εταιρικές μετοχές, η Fiat Chrysler κερδίζει σχεδόν 16% καθώς η αυτοκινητοβιομηχανία επιβεβαίωσε ότι είχε υποβάλει πρόταση για συγχώνευση με τη γαλλική Renault.