Ανοδικά η Wall, αψηφώντας τις εμπορικές εντάσεις - Ράλι 1% για τον Dow

Ανοδικά η Wall, αψηφώντας τις εμπορικές εντάσεις - Ράλι 1% για τον Dow

Απτόητη δείχνει η Wall Street στις πιέσεις που προκύπτουν από την εμπορική διαμάχη ΗΠΑ - Κίνας, κι ενώ οι παγκόσμιες αποδόσεις των ομολόγων «πήραν τα πάνω τους».

Στη χτεσινή συνεδρίαση, ο Dow Jones έκλεισε με οριακή πτώση στις 26.007 μονάδες, έχοντας ενδοσυνεδριακά βρεθεί να χάνει σχεδόν 600 μονάδες. Ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,08% κλείνοντας στις 2.883 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq κέρδισε 0,38%, στις 7.862 μονάδες. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη αντιστροφή των Dow Jones και S&P 500 από τις 27 Δεκεμβρίου του 2018.

Την ίδια στιγμή, μια λάμψη αισιοδοξίας «φώτισε» την Κίνα, η οποία κατέγραψε αύξηση 3,3% των εξαγωγών σε ετήσια βάση, την ώρα που οι αναλυτές περίμεναν πτώση 2%, εν μέσω της οικονομικής πίεσης από τους αυξανόμενους δασμούς των ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, η Κίνα ανακοίνωσε ότι οι εξαγωγές της σε δολάρια τον Ιούλιο αυξήθηκαν 3,3%, σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο, ενώ την ίδια περίοδο οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 5,6%, λιγότερο από το αναμενόμενο που οι οικονομολόγοι είχαν υπολογίσει στο 8,3%.

Σ'' αυτό το τοπίο, ο βιομηχανικός Dow Jones ενισχύεται 175 μονάδες υψηλότερα ή 0,6% στις 26.182 μονάδες. Ο S&P 500 κερδίζει 1,37% στις 2.916 μονάδες, ενώ ο Nasdaq Composite σημειώνει άνοδο 1,4% στις 7.974 μονάδες.

Οι μετοχές του τεχνολογικού κλάδου οδηγούν τα κέρδη, καταγράφοντας άνοδο πάνω από από 1%. Η μετοχή της AMD σημείωσε τις καλύτερες επιδόσεις, με κέρδη 13%.

Σε αυτό το κλίμα ανοδικά κινήθηκαν την Πέμπτη τα ασιατικά χρηματιστήρια, ενώ επενδυτές έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στις διακυμάνσεις του κινέζικου νομίσματος.

Η κεντρική τράπεζα της Κίνας όρισε το ημερήσιο σημείο αναφοράς για το γουάν στο πιο αδύναμο επίπεδο από το 2008 στο 7,0039 ανά δολ. Το κινεζικό νόμισμα διέσπασε το κρίσιμο επίπεδο των 7 γουάν/δολ. τη Δευτέρα, πυροδοτώντας ένα παγκόσμιο sell-off στις αγορές εν μέσω φόβων ότι ο εμπορικός πόλεμος της Κίνας με τις ΗΠΑ εξελίσσεται και σε νομισματικό πόλεμο.

Η εμπορική αντιπαράθεση ΗΠΑ – Κίνας σπρώχνει τους επενδυτές σε ασφαλή επενδυτικά καταφύγια, όπως ο χρυσός η τιμή του οποίου ξεπέρασε χτες το επίπεδο των 1.500 δολαρίων για πρώτη φορά από το 2013.

Νέα επίθεση Τραμπ σε Fed

Νέα επίθεση κατά της Fed εξαπέλυσε χτες ο Ντόναλντ Τραμπ, κατηγορώντας την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ για υπερβολική δειλία κατά τη μείωση επιτοκίων την περασμένη εβδομάδα, ενώ υποστήριξε ότι πρέπει να γίνουν περαιτέρω μειώσεις. «Το πρόβλημά μας δεν είναι η Κίνα [...] αλλά η Fed», υποστήριξε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Συγκεκριμένα, ο Ντόναλντ Τραμπ, σε τρία διαδοχικά μηνύματά του στο Twitter ανέφερε πως «τρεις ακόμη κεντρικές τράπεζες μειώνουν τα επιτόκια: Το πρόβλημά μας δεν είναι η Κίνα, είμαστε ισχυρότεροι από ποτέ, τα χρήματα ρέουν προς τις ΗΠΑ, ενώ η Κίνα χάνει εταιρείες κατά χιλιάδες, προς όφελος άλλων χωρών και το νόμισμά τους βρίσκεται υπό πολιορκία».