Ανοδικά έκλεισαν οι ευρωαγορές με το «βλέμμα» στο εμπόριο

Ανοδικά έκλεισαν οι ευρωαγορές με το «βλέμμα» στο εμπόριο

Με θετικά πρόσημα κινήθηκαν οι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων καθώς οι επενδυτές εμφανίζονται ικανοποιημένοι με την εξέλιξη στο εμπορικό μέτωπο μεταξύ ΗΠΑ - Κίνας.

Συγκεκριμένα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κέρδισε 0,74% στις 418,14 μονάδες.

Στα επιμέρους ταμπλό, ο γερμανικός Dax κέρδισε 0,80% στις 13.317 μονάδες, ο γαλλικός δείκτης CAC 40 σημείωσε άνοδο 0,82% στις 6.021 και ο βρετανικός FTSE 100 κινήθηκε ανοδικά κατά 0,07% στις 7.579 μονάδες.

Στον ευρωπαϊκό νότο ο ισπανικός δείκτης IBEX 35 σημείωσε άνοδο 0,58% στις 9.673 μονάδες και ο ιταλικός FTSE MIB ενισχύθηκε κατά 1,24% στις 24.003 μονάδες.

Το απόγευμα της Παρασκευής, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον κατάφερε να πάρει το πράσινο φως από τo βρετανικό κοινοβούλιο για τη συμφωνία του για το Brexit, το πρώτο βήμα προκειμένου να εκπληρώσει την υπόσχεση που έδωσε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, προκειμένου η Βρετανία να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση την 31η Ιανουαρίου.

Η Βουλή των Κοινοτήτων ενέκρινε με 358 ψήφους υπέρ έναντι 234 στη δεύτερη ανάγνωση το νομοσχέδιο της Συμφωνίας Αποχώρησης από την ΕΕ του επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης, με πλειοψηφία 124 ψήφων.

Νωρίτερα στις ΗΠΑ ο Ντόναλντ Τραμπ έγραψε στο twitter πως είχε πολύ καλή συζήτηση με τον ομόλογό του στη Κίνα, Σι Τζινπίνγκ, αναφορικά με την εμπορική συμφωνία των δύο χωρών και σημείωσε πως κανονίζουν τις επίσημες υπογραφές.

«Είχα μια πολύ καλή συζήτηση με τον Κινέζο πρόεδρο Σι σχετικά με τη γιγαντιαία εμπορική συμφωνία μας», έγραψε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος. «Η Κίνα ξεκίνησε τις αγοράς αγροτικών προϊόντων και άλλων σε μεγάλη κλίμακα. Η επίσημη υπογραφή (της συμφωνίας) προετοιμάζεται», πρόσθεσε, χωρίς όμως να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις για το χρονοδιάγραμμα.

Χθες ο υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν δήλωσε πως η εμπορική συμφωνία με την Κίνα έχει ολοκληρωθεί και είναι έτοιμη να υπογραφεί μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων.

Όσον αφορά τις μεμονωμένες μετοχές, η Carnival σημείωσε άνοδο 6,82%. Στον αντίποδα, η μετοχή της NMC Health έκανε βουτιά 15,36% σημειώνοντας τέταρτη σερί ημέρα απωλειών

Στα μάκρο της ημέρας, επιδεινώθηκε απροσδόκητα το καταναλωτικό κλίμα στη Γερμανία υποδηλώνοντας ότι οι δαπάνες των νοικοκυριών στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, θα μπορούσαν να υποχωρήσουν στις αρχές του επομένου έτους. Ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος της GfK διαμορφώθηκε χαμηλότερα στις 9,6 μονάδες από τις 9,7 μονάδες τον Δεκέμβριο ενώ οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για άνοδο στις 9,8 μονάδες.