Ανησυχία, ανασφάλεια και νέα πτώση στο Χρηματιστήριο

Ανησυχία, ανασφάλεια και νέα πτώση στο Χρηματιστήριο

Πτωτικά για 5η φορά στις έξι τελευταίες συνεδριάσεις έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο επιβεβαιώνοντας την αδυναμία αντίδρασης παρά το -4,80% της περασμένης εβδομάδας, με το Γενικό Δείκτη να κλείνει στις 618,13 μονάδες με απώλειες 0,33%, σε μια συνεδρίαση μειωμένων συναλλαγών αλλά και έντονης ανασφάλειας λόγω και του ευρύτερου γεωπολιτικού ρίσκου. 

Αξιοσημείωτο είναι ότι ο τραπεζικός δείκτης, παρά το ξεπούλημα σε ποσοστό 10,64% της περασμένης εβδομάδας και το -68% του 10μήνου 2020, δεν μπόρεσε ούτε σήμερα να βγάλει αντίδραση, κλείνοντας για 7η διαδοχική συνεδρίαση πτωτικά, πλησιάζοντας ακόμη περισσότερο στο ιστορικό χαμηλό του Μαΐου. Ο κλάδος αποτελεί το κεντρικό βαρίδι της τραπεζοκεντρικής ελληνικής αγοράς και όσο έχει αυτή την εικόνα απαξίωσης, είναι δύσκολο το Χ.Α. να ξεφύγει από τον πολύμηνο εγκλωβισμό στο πολύ στενό εύρος διακύμανσης και να αλλάξει επίπεδο. Αρνητικά για 6η συνεχή συνεδρίαση έκλεισε και ο FTSE 25 που κατήλθε στις 1.457,50 μονάδες με απώλειες 0,29% έχοντας πτώση το 10μηνο του 2020 σε ποσοστό 36,58%. 

Γεωπολιτικό ρίσκο και εξάπλωση του κορονοϊού είναι οι κύριες αιτίες που δεν αφήνουν το ελληνικό χρηματιστήριο να βγάλει έστω και τεχνικής μορφής αντίδραση, παρ' ότι λόγω της πρόσφατης πτώσης ευρίσκεται σε υπερπουλημένα επίπεδα. Με την εξάπλωση του κορονοϊνού να είναι ραγδαία σε όλη την Ευρώπη προκαλώντας νέα κατά τόπους lockdown με ό,τι συνεπάγεται αυτό για ολόκληρη την οικονομική «αλυσίδα», την κατανάλωση και τις επιχειρήσεις, ασφαλώς δεν ευνοείται το ευρύτερο επενδυτικό κλίμα, κάτι που εύλογα επηρεάζει και το ελληνικό χρηματιστήριο. 

Η κατάσταση διεθνώς έχει επιδεινωθεί τα μέγιστα, οδηγώντας σε νέα μέτρα στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης αλλά και ευρύτερα. Η Ουαλία είναι η πρώτη χώρα που μπαίνει εκ νέου σε ολκό  lockdown σ' αυτή τη δεύτερη «επίθεση» του κορονοϊού, ενώ σημαντικά επί μέρους μέτρα λαμβάνονται σε Ιταλία, Γαλλία, Βέλγιο, Βρετανία, Ισπανία, Ελβετία, Τσεχία, Πολωνία και Ιρλανδία. 

Μέσα σ' αυτό το περιβάλλον υπάρχει ανησυχία για μαζική φυγή επενδυτών από το ευρώ, ενώ μείωση ρίσκου και στάση αναμονής καταγράφεται και λόγω των επικείμενων αμερικανικών εκλογών σε ακριβώς 15 ημέρες από σήμερα. 

Μέσα σ' αυτό το τοπίο το ελληνικό χρηματιστήριο παραμένει εξαιρετικά ρηχό, με το τζίρο σήμερα μόλις στα 31,3 εκατ. ευρώ, ενώ στο σύνολο της αγοράς παρά την πτώση του Γ.Δ. υπήρξε σχετική ισορροπία στο φινάλε με 50 ανοδικές και 58 πτωτικές μετοχές. Επαναλαμβάνουμε πως η αγορά χρωστά ανοδική αντίδραση έστω και τεχνικής μορφής και μένει να δούμε αν θα δοθεί η αφορμή προσεχώς για κάτι τέτοιο. Πάντα σε συνάρτηση με την εξέλιξη του κορονοϊού αλλά και της ειδησεογραφίας σχετικά με τις συνθήκες που διαμορφώνονται στη ΝΑ Μεσόγειο. 

Στον FTSE 25 πτώση άνω του 3% είχε η Ελλάκτωρ λόγω της μη επιλογής της κοινοπραξίας του ΑΚΤΩΡΑ για τη Γραμμή 4 του Μετρό, στο -2,39% η ΔΕΗ, ενώ άνω του 1% υποχώρησαν οι Τιτάν, Εθνική, ΕΧΑΕ, ΑΔΜΗΕ, Σαράντης, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΠΕ και Aegean Airlines. Στήριγμα στο Γ.Δ. ώστε να μην κυλήσει προς τη ζώνη των 610 – 600 μονάδων έδωσαν οι Motor Oil (+3,18% καθώς προέρχονταν από εντυπωσιακό πτωτικό σερί), ΓΕΚ Τέρνα, Μυτιληναίος, Fourlis, Eurobank, Viohalco, Τέρνα Ενεργειακή και Coca Cola HBC. 

Στον Mid Cap ξεχώρισε η AVAX με άνοδο 7,69% (έφτασε έως το +14,45%) με όγκο 1,27 εκατ. τεμάχια, καθώς η κοινοπραξία που συμμετέχει μαζί με τις Ghella και Alstom επικράτησε για τη Γραμμή 4 του Μετρό. Θυμίζουμε ότι όλο το τελευταίο διάστημα η μετοχή της AVAX έχει βελτιωμένη εικόνα, καθώς στις 16 τελευταίες συνεδριάσεις από τις 25 Σεπτεμβρίου ενισχύεται σε ποσοστό 49%. Κατά τα λοιπά, θετικά έκλεισαν στον Mid Cap είχαν και μετοχές όπως ΟΛΘ, Πλαίσιο, Intrakat, Κρι Κρι, Intracom Holdings, ΕΥΑΘ, Quest Συμμετοχών, ΙΑΣΩ, Ικτίνος και Ευρωπαϊκή Πίστη. 

Σήμερα βγήκαν και από την επιτήρηση και πλέον διαπραγματεύονται στην Κύρια Αγορά του Χ.Α. και οι Δομική Κρήτης και Pasal Development, που αμφότερες έκλεισαν με σημαντικά κέρδη. Η Δομική Κρήτης ενισχύθηκε σε ποσοστό 10,76% στα 0,35 ευρώ με όγκο 259.882 τεμάχια, ενώ η Pasal Development έκλεισε με άνοδο 5,80% στα 0,73 ευρώ με όγκο 72.204 τεμάχια. 

Κατά τα λοιπά, πιέσεις δέχτηκαν μετοχές όπως Καραμολέγκος (-10,36% μετά τα πακέτα που πέρασαν την Παρασκευή), ΑΒΕ, ΑΝΕΚ, Ιατρικό Αθηνών, Ιντεάλ, Reds, ΕΚΤΕΡ, Trastor, ElvalHalcor, Μύλοι Λούλοι, Αλουμύλ κ.α.