Προσπάθεια για τις 620 μονάδες στο ΧΑ με εξαιρετικά μικρό τζίρο

Προσπάθεια για τις 620 μονάδες στο ΧΑ με εξαιρετικά μικρό τζίρο

Συνεδρίαση εξαιρετικά περιορισμένων συναλλαγών και περαιτέρω μείωσης όγκων και τζίρων είναι η 2η του Αυγούστου, με τους επενδυτές να κάνουν απολύτως επιλεκτικά πονταρίσματα σε κάποιες μετοχές του FTSE 25 όπως Ελλάκτωρ, Εθνική, Πειραιώς, ΟΤΕ, ΕΧΑΕ και ΓΕΚ Τέρνα, ενώ ο Γενικός Δείκτης προσπαθεί να ανακτήσει τις 620 μονάδες.

Μετά από σχεδόν πέντε ώρες συνεδρίασης ο τζίρος διαμορφώνεται στα 15 εκατ. ευρώ οδεύοντας για μια επίδοση από τις μικρότερες των τελευταίων πολλών μηνών. Ο Γενικός Δείκτης πάντως κινείται θετικά εξ αρχής της συνεδρίασης, καθώς κύριο χαρακτηριστικό της ημέρας είναι η απουσία πωλητών, οπότε με τις παραμικρές αγορές, και δεδομένου ότι η αγορά είναι υπερπουλημένη, καταγράφεται άνοδος.

Η αγορά, μετά το πτωτικό σερί του τελευταίου διαστήματος μπορεί εύκολα να βγάλει έστω και τεχνικής φύσης αντίδραση, αν και εφόσον υπάρξει μικρή ενίσχυση των συναλλαγών. Ο Γενικός δείκτης διαπραγματεύεται στις 620 μονάδες καταγράφοντας άνοδο 0,83%, ο FTSE 25 βρίσκεται στις 1.490 μονάδες με άνοδο 0,74%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης είναι στις 303 μονάδες με άνοδο 1,44%.

Θυμίζουμε πως το Χ.Α. έχει συμπληρώσει οκτώ πτωτικές συνεδριάσεις στις δέκα τελευταίες, με το Γενικό Δείκτη να υποχωρεί κατά 5,83%, ο FTSE 25 χάνει 6,47%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έχει πτώση 14,53%, παραμένοντας ο μεγάλος ασθενής της αγοράς, δεδομένου ότι έχασε τον Ιούλιο 16,82%, ανεβάζοντας τις απώλειες σε επίπεδο έτους πλέον του -65%!

Μένει να δούμε αν τα αποτελέσματα 2ου τριμήνου δεικτοβαρών εταιρειών – μετοχών όπως Εθνική, ΟΤΕ, Coca Cola HBC και Πειραιώς που θα ανακοινωθούν μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα, θα προσδώσουν κάποια κινητικότητα.

Στον FTSE 25 σήμερα ξεχωρίζει για δεύτερη μάλιστα συνεχή ημέρα η μετοχή της Ελλάκτωρ, καθώς μετά το χθεσινό +3,74%, ενισχύεται εκ νέου κατά 6,40% με ισχυρό όγκο που ξεπερνά τα 775 χιλ. τεμάχια. Κέρδη άνω του 2% έχουν οι Εθνική και ΟΤΕ, ενώ άνω του 1% ενισχύονται οι Πειραιώς, Σαράντης, ΕΧΑΕ και ΕΛΠΕ.

Στον Mid Cap, κέρδη άνω του 4% έχει η Autohellas, άνω του 3% ενισχύεται η Quest Συμμετοχών, ενώ κέρδη καταγράφουν και οι Κρι Κρι, ΟΛΘ, AVAX, Πλαστικά Θράκης, Ευρωπαϊκή Πίστη κ.α. Στο σύνολο της αγοράς, 51 μετοχές ενισχύονται έναντι 39 που υποχωρούν.