Άνευρη αντίδραση στο Χ.Α. με μικρό τζίρο

Παρασκευή 29 Ιουνίου 2018, 12:31 - Τελευταία ενημέρωση: 16:17
-A +A

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Προσπάθεια αντίδρασης κάνει σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο σε μια προσπάθεια να επανελέγξει την ευρύτερη ζώνη των 750 – 755 μονάδων, όμως – συγκριτικά με την αντίδραση των ευρωπαϊκών αγορών – το Χ.Α. συνεχίζει να παραμένει ουραγός.

Παρά τη μεγάλη χθεσινή πτώση – ισοπέδωση που αφαίρεσε από το Γενικό Δείκτη 2,59%, από τις τράπεζες έως 4,60%, από τα blue chips έως 5,40% και από το Mid Cap έως 30% (Νηρέας), η αγορά πιστοποιεί και σήμερα ότι δεν μπορεί να βρει κανενός είδους momentum.

Μπορεί να επαναλαμβανόμαστε, αλλά κεντρικό πρόβλημα της αγοράς είναι ότι δεν εισρέουν νέα κεφάλαια στο σύστημα, άρα ανακυκλώνονται τα ίδια με διάθεση… άμυνας και όχι επανατοποθέτησης… Καθ’ όλη τη διάρκεια του Ιουνίου, που σήμερα τελειώνει χρηματιστηριακά, αυτή η τακτική επικράτησε.

Χθες η αγορά βρέθηκε στο καναβάτσο από διάφορες τοξικές φήμες και δημοσιεύματα ότι ξένα funds – αλλά και το QCM - ψάχνουν για νέες περιπτώσεις τύπου Follie Follie και μάλιστα από το χώρο του FTSE 25.

Πρόκειται για μια τοξική κατάσταση που ασφαλώς επηρεάζει όλη την αγορά η οποία μοιραία δεν μπορεί να βρει καμιά ηρεμία και δεν μπορεί να εντρυφήσει σε καμιά τεχνοκρατική προσέγγιση.

Η υπόθεση της Folli Follie συνεχίζει να επηρεάζει καταλυτικά όλο το σύστημα, αφήνοντας βαριά σκιά πάνω από την αγορά, ενώ εξαιρετικά έντονο είναι και το παρασκήνιο, σε πολλά επίπεδα. Η ζημιά που έχει προκληθεί από αυτό το σκάνδαλο είναι μεγάλη και θα αργήσει πολύ για να ξεπεραστεί από την ελληνική αγορά.

Μέσα σ’ αυτές τις συνθήκες η ελληνική αγορά σήμερα, το μόνο που κάνε έως τώρα είναι να ανακόπτει την πτώση, ενώ – προς το παρόν – ουσιαστική αντίδραση έστω και στο ήμισυ της χθεσινής πτώσης, δεν υπάρχει.

Ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύεται στις 752 μονάδες με άνοδο 0,60%, ενώ η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται μόλις στα 12 εκατ. ευρώ. Οι τράπεζες, μετά και τις χθεσινές μεγάλες πιέσεις αντιδρούν έως 2,15%, ενώ ανοδικά κινούνται και τα περισσότερα μη τραπεζικά blue chips.

H Εθνική ενισχύεται κατά 2,15%, η Πειραιώς +2,12%, η Eurobank +1,20% και η Alpha Bank +0,32%.


Στο χώρο των blue chips, αντίδραση άνω του 2% έχουν μετοχές όπως Coca Cola HBC, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ και Fourlis (χθες υποχώρησε κατά 5,40%), ενώ άνω του 1% κερδίζουν μετοχές όπως Viohalco, Μυτιληναίος, Motor Oil και ΟΛΠ. Πτωτικά στον Large Cap κινούνται μόνο οι ΟΤΕ, Aegean Airlines, ΓΕΚ Τέρνα, Τέρνα Ενεργειακή και Σαράντης.

Στον Mid Cap προσπάθεια μικρής αντίδρασης σε ποσοστό 3,43% κάνει η Νηρέας μετά το ξεπούλημα όλων των τελευταίων ημερών με αποκορύφωμα το χθεσινό -30%, ενώ ανοδικά κινούνται και οι MIG (χθες υποχώρησε κατά 8,20%), Intracom Holdigs (χθες -6,59%), Cenergy Holdings (χθες -3,38%), Intracom Κατασκευές, Κρι Κρι, ΚΛΜ, Υγείοα και MLS.

Στην ευρύτερη αγορά, πιέσεις δέχονται μετοχές όπως Σελόντα που μετά το χθεσινό -20% υποχωρεί εκ νέου σε ποσοστό 9,22%, CPI, Ευρωσύμβουλοι, ΑΝΕΚ, Frigoglass, Επίλεκτος και Inform Λύκος.
Στο σύνολο της αγοράς, 49 μετοχές ενισχύονται έναντι 31 που υποχωρούν.

-A +A

Δημοφιλέστερα Άρθρα