Αναζητείται αντίδραση διόρθωσης στο Χρηματιστήριο της Αθήνας

Αναζητείται αντίδραση διόρθωσης στο Χρηματιστήριο της Αθήνας

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Οιωνοί που μπορεί να οδηγήσουν σε καλή αντίδραση το ελληνικό χρηματιστήριο διαμορφώνονται μετά τη συμφωνία χθες μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών, έστω και αν ακόμη τα πάντα τελούν υπό την έγκριση του ελληνικού κοινοβουλίου.

Σήμερα το Euro Working Group θα αξιολογήσει την πρόοδο των διαπραγματεύσεων ενώ την προσεχή Παρασκευή 20 Νοεμβρίου στο νέο Euro Working Group θα «σφραγίσει» η οριστική συμφωνία.

Η χθεσινή συμφωνία είναι εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη, καθώς μετά από πολλές εβδομάδες ταλαιπωρίας και αβεβαιότητας, μπαίνει σε μια σειρά η κατάσταση. Η συμφωνία για όλα τα ανοικτά μέτωπα (κόκκινα δάνεια, πλειστηριασμοί και ΦΠΑ) δίνει«αέρα» επιτυχούς κλεισίματος των βιβλίων και στις τέσσερις μεγάλες τράπεζες.

Παράλληλα, σήμερα συνεδριάζει ο ESM για να δώσει την έγκρισή του για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ενώ το Euro Working Group θα αξιολογήσει την πρόοδο των διαπραγματεύσεων.

Αυτές οι εξελίξεις είναι λίαν θετικές καθώς μπαίνει σε μια τροχιά το πρόγραμμα μετά από ένα διάστημα καθυστερήσεων, ανασφάλειας και αβεβαιότητας.

Μέσα σ'' αυτό το σκηνικό το ελληνικό χρηματιστήριο που είναι ακραία υπερπουλημένο, χρωστά ασφαλώς αντίδραση και μάλιστα ίσως ισχυρής έντασης και πειστικότητας.

Άλλωστε, ο τραπεζικός κλάδος βρίσκεται στα ιστορικά χαμηλά του, σε μια απαξίωση άνευ προηγουμένου, ενώ το «ξεκλείδωμα» των 10 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση του κλάδου, ασφαλώς και δίνει σημαντική ανάσα, που αναμένεται να καθρεφτιστεί στο ταμπλό.

Η αγορά έχει συμπληρώσει εννέα πτωτικές συνεδριάσεις στις δέκα τελευταίες, καταγράφοντας μεγάλη πτώση, χάνοντας διαδοχικά περιοχές όπως τις 720, τις 700, τις 680 και 650 μονάδες χθες, «ακουμπώντας» στη στήριξη των 640 μονάδων.

Χθες ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε σε νέα ιστορικά χαμηλά και στις 153,69 μονάδες με καινούριες απώλειες 0,87%, συνεχίζοντας το κρεσέντο πτώσης – απαξίωσης. Θυμίζουμε ότι το Φεβρουάριο του 2015 η διοίκηση του Χ.Α. είχε αποφασίσει reverse split του τραπεζικού δείκτη, 10 προς 1! Αυτό σημαίνει ότι ο τραπεζικός δείκτης, αν δεν είχε γίνει το reverse split θα βρίσκονταν στις 15,2 μονάδες!

Η αντίδραση λοιπόν δικαίως θα έχει ως αιχμή τον τραπεζικό κλάδο που προέρχεται από ιστορικό «λιώσιμο» ανευ προηγουμένου.

Παράλληλα, θετικά είναι και τα νέα από το μέτωπο των ΑΜΚ, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες καλύφθηκε το βιβλίο προσφορών της Alpha Bank, παρ'' ότι η τράπεζα εξακολουθεί να διατηρεί το βιβλίο ανοικτό και να γίνεται αποδέκτης εντολών από ξένους επενδυτές που επιθυμούν να συμμετάσχουν στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας. Η Αlpha Bank είναι η πρώτη από τις τέσσερις συστημικές που επιτυγχάνει να καλύψει με απόλυτη επιτυχία το βιβλίο προσφορών.