Αναζητεί στηρίγματα το Χ.Α.

Αναζητεί στηρίγματα το Χ.Α.

Του Κωνσταντίνου Μαριόλη

Σε ένα περιβάλλον που αποπνέει έντονη δυσοσμία υπό το βάρος των τρομακτικών πιέσεων στις τράπεζες και των σημαντικών χθεσινοβραδινών απωλειών στη Wall Street, το Χρηματιστήριο της Αθήνας προσπαθεί να… βρει ισορροπία και στηρίγματα εκτός τραπεζών.

Όταν στις πέντε τελευταίες συνεδριάσεις ο Γενικός Δείκτης έχει χάσει το 7,91% της αξίας του και οι τράπεζες το 21,51%, τότε γίνεται αντιληπτό ότι η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά δεν βρίσκεται απλώς αντιμέτωπη με τις επιπτώσεις των διεθνών συγκυριών αλλά τα δικά της προβλήματα είναι αυτά που διώχνουν κατά κύριο λόγο τους επενδυτές.

Ο πολύπαθος δείκτης των τραπεζών κινείται ανοδικά στις συναλλαγές της Τετάρτης καταγράφοντας κέρδη 1,5%, με τις τράπεζες να βρίσκονται διαρκώς στο μάτι του κυκλώνα, με αποτέλεσμα να έχουν χάσει πάνω από τη μισή χρηματιστηριακή τους αξία από την αρχή του έτους. Ο Γενικός Δείκτης παραμένει κάτω από το επίπεδο των 600 μονάδων σημειώνοντας κέρδη 0,7%, με τον τζίρο να διαμορφώνεται στα 4 εκατ. ευρώ.

Όλα τα βλέμματα πλέον είναι στραμμένα στην αυριανή επίσημη παρουσίαση του σχεδίου της Τράπεζας της Ελλάδος για την ταχύτερη μεταφορά των «κόκκινων» δανείων εκτός τραπεζικών ισολογισμών. Χθες, η απερχόμενη επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού της ΕΚΤ (SSM), Ντανιέλ Νουί, δήλωσε ότι τα σχέδια που επεξεργάζονται οι ελληνικές αρχές βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο.

Αναλυτές εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι οι λεπτομέρειες του σχεδίου για τη χρήση των κεφαλαίων που αντιστοιχούν στον αναβαλλόμενο φόρο ως εγγύηση για τη λειτουργία των οχημάτων ειδικού σκοπού που θα αναλάβουν τα «κόκκινα» δάνεια, σε συνδυασμό με τη… λήξη συναγερμού στις 30 Νοεμβρίου – όταν θα ισχύσουν οι αλλαγές στους δείκτες MSCI – θα περιορίσουν τις πιέσεις, δίνοντας αφορμή για ανοδική αντίδραση.

Παρ' όλα αυτά, η χθεσινή μετάδοση του «ιού» των πωλήσεων από τις τράπεζες σε μετοχές επιχειρήσεων που αποτελούν βασικούς πυλώνες της αγοράς υποδεικνύουν ότι οι ξένοι επενδυτές εκτιμούν ότι η ελληνική οικονομία δύσκολα θα σταθεί μόνη της στα πόδια της.

Την ίδια ώρα, το διεθνές περιβάλλον μυρίζει μπαρούτι. Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας δεν λέει να κοπάσει, η Ιταλία κινδυνεύει να βυθιστεί σε οικονομική και πολιτική κρίση και το Brexit αποτελεί σταθερή πηγή αβεβαιότητας. Όλα αυτά, οδήγησαν χθες τους τρεις βασικούς δείκτες της Wall Street σε πτώση άνω του 1,7%, ενισχύοντας τους φόβους για μεγάλη σε διάρκεια και έκταση διόρθωση στο αμερικανικό χρηματιστήριο.