Αναζητεί κατεύθυνση η ισοτιμία EUR/USD ενόψει των ανακοινώσεων του Προέδρου Μπάιντεν

Αναζητεί κατεύθυνση η ισοτιμία EUR/USD ενόψει των ανακοινώσεων του Προέδρου Μπάιντεν

Διατηρεί τα επίπεδα διαπραγμάτευσης των τελευταίων ημερών το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα, κινούμενο εκατέρωθεν του επιπέδου του 1,215 και αναζητώντας εκ νέου κατεύθυνση, την οποία πιθανόν να βρει σήμερα καθότι η ατζέντα είναι πλούσια από εξελίξεις.

Καταρχάς, ο εκλεγμένος Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εξετάζει το ενδεχόμενο και πιθανόν να ανακοινώσει σήμερα μεγαλύτερο πακέτο τόνωσης της αμερικανικής οικονομίας ύψους 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, κάτι που θα εκπλήξει τις αγορές με συνέπεια την αποτύπωση των νέων στη μεταβολή των τιμών.

Επίσης έχουμε τη δημοσίευση των πρακτικών από την τελευταία συνάντηση της ευρωπαϊκής κεντρικής Τράπεζας, αν και στη συνέχεια ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Τζέρομ Πάουελ, δεν αναμένεται να αναφερθεί στο σχέδιο των 120 δισεκατομμυρίων δολαρίων/μήνα της Fed. Ωστόσο, οι αγορές αναμένουν από αυτόν να αναφερθεί στις προοπτικές και σε προγνωστικά σχετικά με την αμερικανική οικονομία και εφόσον η ομιλία του έχει αισιόδοξες νότες το δολάριο αναμένεται να αποκομίσει οφέλη.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα αγοράσει επιπλέον χρέος στις ΗΠΑ και θα ωθήσει το δολάριο προς τα κάτω; Ή θα δει την αύξηση των αποδόσεων ως ένδειξη της επερχόμενης οικονομικής δύναμης και θα εξετάσει ακόμη και το ενδεχόμενο μείωσης του σχεδίου αγορών; Αρκετοί αξιωματούχοι της Fed απέρριψαν την επιλογή μιας πρώιμης μείωσης του σχεδίου αγοράς ομολόγων, αλλά απλώς και μόνο η συζήτηση σχετικά με τη μείωση του προγράμματος και όχι επέκτασή του λειτουργεί κερδοσκοπικά στηρίζοντας το δολάριο.

Η Πρόεδρος της ευρωπαϊκής κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ σε χθεσινή της συνέντευξη ανέφερε ότι η αβεβαιότητα είναι χαμηλότερη μετά το Brexit, τις εκλογές των ΗΠΑ και τα εμβόλια. Τα λόγια της απέτυχαν βέβαια να βοηθήσουν το ευρώ - και είναι δύσκολο να δούμε πώς τα πρακτικά της ΕΚΤ μπορούν να το ενισχύσουν.

Η κρίσιμη στήριξη για την ισοτιμία παραμένει το 1,2125 η οποία έχει αποδειχτεί αρκετά ισχυρή, αφού ήδη τρεις φορές το επίπεδο αυτό δεν έχει διασπαστεί - δύο φορές τον Δεκέμβριο και μία φορά τον Ιανουάριο. Πιο κάτω τα 1,2100 τα 1,2075 τα 1,2060 και τα 1,2040 είναι όλα αδύνατα σημεία στήριξης.

Αντιστοίχως κάποια ήπια αντίσταση το 1,2170 το ημερήσιο υψηλό, ακολουθούμενο από το εβδομαδιαίο υψηλό των 1,2222 και στη συνέχεια το 1,2245 και 1,2275.