Αναζητά τα όρια της αντίδρασης το Χ.Α

Αναζητά τα όρια της αντίδρασης το Χ.Α

Μια πρώτη μάχη που δόθηκε στον μακροχρόνιο πυθμένα των 700 μονάδων (χαμηλά Νοεμβρίου 2017) κερδήθηκε χθες στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, με την αγορά να αντιδρούν ανοδικά, ωστόσο τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμη.

Η έως τώρα αντίδραση των τιμών είναι καθαρά τεχνική λόγω των συνθηκών υπερπώλησης που είχαν διαμορφωθεί, με τον πρώτο σχετικά εύκολο στόχο να τοποθετείται στις 730 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη που λίγο μετά το άνοιγμα της συνεδρίασης κινήθηκε έως τις 725 μονάδες καταγράφοντας κέρδη μέχρι 0,79%.

Η ανοδική συνέχεια δεν αναμένεται εύκολη από εδώ και πέρα καθώς η αγορά κινείται με εξαιρετικά βραχυπρόθεσμο ορίζοντα κυνηγώντας κέρδη λίγων μονάδων στους δείκτες ή μονοψήφια ποσοστά ανόδου στις επιμέρους μετοχές.

Το περιβάλλον άλλωστε παραμένει εξαιρετικά ρευστό και μη ευνοϊκό για τοποθετήσεις με μεγαλύτερο ορίζοντα όσο οι τιμές παραμένουν τόσο κοντά σε μακροχρόνιες στηρίξεις που ανά πάσα στιγμή μπορεί να απειληθούν εκ νέου από μια επιδείνωση του κλίματος στο εσωτερικό ή τις διεθνείς αγορές.

Η ερχόμενη εβδομάδα εγκυμονεί εξελίξεις, τόσο από το μέτωπο των αλλαγών στον MSCI όσο και από πλευράς αποτελεσμάτων των τραπεζών. Εκ των πραγμάτων λόγω μεταβλητότητας, το ενδιαφέρον των traders είναι εστιασμένο στον τραπεζικό κλάδο ο οποίος συγκέντρωσε και τα περισσότερα βραχυπρόθεσμα κεφάλαια τις προηγούμενες ημέρες.

Ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών έφτασε νωρίτερα να κερδίζει ως και 1,5% στις 745 μονάδες, για να χάσει το μεγαλύτερο μέρος των κερδών του στη συνέχεια και να επιστρέψει στην περιοχή των 737 μονάδων. Οριακά κέρδη κατέγραφαν μετά την πρώτη ώρα συνεδρίασης η Εθνική, η Εurobank και η Alpha, με την Πειραιώς να περνά σε αρνητικό πρόσημο.

Στον αντίποδα τα μεγαλύτερα κέρδη σήμερα σημειώνουν ο Μυτιληναίος και η Βιοχάλκο που επηρεάστηκαν τις προηγούμενες ημέρες από το θέμα της επιβολής δασμών στις ΗΠΑ, ενώ θετικά κινούνται ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Τιτάν, ΕΛΠΕ, ΟΤΕ κ.α

Στην αγορά συνολικά η εικόνα είναι μοιρασμένη, με 35 μετοχές να καταγράφουν άνοδο έναντι 28 που υποχωρούν, και τις συναλλαγές να κινούνται με 5 εκατ. ευρώ κατά την πρώτη ώρα.