7ος χρόνος, ημέρα 2100η
Κυριακή, 1 Αυγούστου 2021

«Aναθερμαίνονται» οι συνομιλίες εξαγοράς ποσοστού της Reliance Industries από τη Saudi Aramco

«Aναθερμαίνονται» οι συνομιλίες εξαγοράς ποσοστού της Reliance Industries από τη Saudi Aramco
Shutterstock

Η ινδική Reliance Industries θα εντάξει στο διοικητικό της συμβούλιο τον πρόεδρο της Saudi Aramco σε μια κίνηση η οποία θεωρείται πρόδρομος της εξαγοράς του 20% του κλάδου πετροχημικής βιομηχανίας της εταιρείας από τον κολοσσό της Σαουδικής Αραβίας.

Ο Γιασίρ Αλ Ρουμαγιάν, πρόεδρος και κυβερνήτης του κρατικού ταμείου πλούτου του βασιλείου, θα ενταχθεί στον ινδικό όμιλο, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Reliance Μουκές Αμπάνι.

Η εξέλιξη αυτή σημαίνει ότι η Reliance Industries και η Saudi Aramco αρχίζουν και πάλι τις συνομιλίες για την πώληση μεριδίου 20% των πετροχημικών δραστηριοτήτων του ινδικού ομίλου, έπειτα από μία σύντομη παύση λόγω της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

Η συμφωνία, που υπολογιζόταν στα 15 δισ. δολάρια περίπου τον Αύγουστο του προηγούμενου έτους, είχε καθυστερήσει λόγω της τιμής, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.

Η Saudi Aramco έχει αυξήσει τις επενδύσεις της στα ασιατικά διυλιστήρια τα τελευταία χρόνια, καθώς επιδιώκει να αποκτήσει μεγαλύτερη παρουσία στην Ινδία, προκειμένου να εκμεταλλευθεί την αυξανόμενη ζήτηση πετρελαίου στη χώρα, «κλειδώνοντας» τις αγορές σαουδαραβικού αργού για τα επόμενα χρόνια.

Το ταμείο πλούτου του βασιλείου - Public Investment Fund - επένδυσε πρόσφατα περίπου 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια στη μονάδα λιανικής της Reliance, η τρίτη επένδυσή της στον όμιλο. H Oil-to-Chemical είναι η βασική επιχείρηση της Reliance, συνεισφέροντας περίπου το 60% των εσόδων του ομίλου. Το συγκρότημα διύλισης Jamnagar έχει την ικανότητα να επεξεργάζεται περίπου 1,36 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου την ημέρα.