«Ανάσα» κερδών για τη Wall μετά από πέντε ημέρες

«Ανάσα» κερδών για τη Wall μετά από πέντε ημέρες

Δεν συνεχίστηκε το αρνητικό σερί για έκτη διαδοχική ημέρα στη Wall σε μια συνεδρίαση που χαρακτηρίστηκε από την έντονη μεταβλητότητα.

Ενώ στην αρχή της συνεδρίασης οι τρεις βασικοί δείκτες κατέγραφαν απώλειες λόγω της ανησυχίας για το Brexit που εμφανίζεται ενισχυμένο δημοσκοπικά, στη συνέχεια τo κλίμα άλλαξε με την ενίσχυση του δολαρίου έναντι της βρετανικής λίρας.

Όπως αναφέρουν ξένοι αναλυτές, κομβικό σημείο στην αντιστροφή του κλίματος ήταν η ανακοίνωση του βρετανού πρωθυπουργού πως οι καμπάνιες για το δημοψήφισμα της 23ης Ιουλίου αναστέλλονται εξαιτίας της δολοφονίας της βουλευτού του Εργατικού Κόμματος Jo Cox.

Στη λήξη της συνεδρίασης, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κέρδη 92,93 μονάδες (0,53%) κλείνοντας στις 17.733 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq που σημείωσε κέρδη 9,98 μονάδων (0,21%) έκλεισε στις 4.845 μονάδες. Ο S&P 500 έχασε κέρδισε 6,49 μονάδες (0,31%) και έκλεισε στις 2.078 μονάδες.

Χθες, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρέθηκε η απόφαση της Κεντρικής που  διατήρησε αμετάβλητα, όπως αναμενόταν, τα επιτόκια της η Fed, με την Janet Yellen να μειώνει το ρυθμό ανάπτυξης στο 2% από 2,2%, τονίζοντας πως η αμερικανική οικονομία κινείται ανοδικά. Για την αγορά εργασίας, η επικεφαλής της Fed τόνισε πως τα πρόσφατα στοιχεία είναι παροδικά, ενώ στο θέμα των επιτοκίων προβλέπει μία αύξηση μέσα στο έτος και δύο με τρεις το επόμενο.

Μπροστά με έξι μονάδες έρχεται το Brexit σε νέα δημοσκόπηση της Ipsos MORI/Evening Standard, με το 53% των συμμετεχόντων να τάσσονται υπέρ της αποχώρησης και το 47% υπέρ της παραμονής στην ΕΕ.

Αναλυτές της Deutsche Bank σημειώνουν πως η δημοσκόπηση της Ipsos MORI ήταν από τις πιο αξιόπιστες το 2014 στο δημοψήφισμα της Σκωτίας.

Αυτή την εβδομάδα, ξεχωριστές έρευνες (Sunday Times / YouGov, ICM / Guardian και TNS) έδωσαν επίσης προβάδισμα στο Brexit. Ωστόσο, οι bookmakers διατηρούν την «πίστη» τους στην παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου.

Στο μέτωπο των μάκρο, ο δείκτης μεταποίησης της Fed για την περιοχή της Philadelphia  σημείωσε ήπια βελτίωση τον Ιούνιο. Συγκεκριμένα αυξήθηκε στις 4,7 μονάδες από τις -1,8 μονάδες τον Μάιο, με το θετικό αυτό μέγεθος να είναι το δεύτερο τους τελευταίους δέκα μήνες.

Αύξηση σημείωσαν οι τιμές καταναλωτή για τον Μάιο που οφείλεται κυρίως στις υψηλότερες τιμές της βενζίνης και την άνοδο των ενοικίων, παρά το γεγονός ότι οι τιμές των προϊόντων μαναβικής μειώθηκαν. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Απασχόλησης, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 0,2% τον Μάιο από τον προηγούμενο μήνα.

Την ίδια ώρα, αύξηση 13.000 στις νέες αιτήσεις για επιδόματα εργασίας σημειώθηκε στις ΗΠΑ με τις συνολικές να φτάνουν τις 277.000 στα μέσα Ιουνίου. Ωστόσο η αύξηση αυτή οφείλεται στα εποχικά επαγγέλματα.

Στα επιχειρηματικά νέα, η μετοχή της Rite Aid Corp. έχασε 0,13% μετά την ανακοίνωση ζημιών το τελευταίο τρίμηνο, με τα αποτελέσματα να μη συμβαδίζουν με τις προβλέψεις οικονομολόγων σε σχετικές δημοσκοπήσεις.