Αναμένονται εκροές 3 εκατ. ευρώ από θεσμικούς στη Motor Oil μετά την έξοδο από τoν ΜSCI Greece

Αναμένονται εκροές 3 εκατ. ευρώ από θεσμικούς στη Motor Oil μετά την έξοδο από τoν ΜSCI Greece
Eurokinissi

Εκτιμάται ότι θα εμφανιστούν πωλητές ύψους τουλάχιστον 3 εκατ. ευρώ στο ταμπλό (μόνο από τους θεσμικούς) και αναμένουμε να δούμε τη συμπεριφορά των υπολοίπων για να δούμε αν θα απορροφηθούν τόσες πωλήσεις. Η θετική συγκυρία μετά τις εξελίξεις στο μέτωπο του εμβολίου πιθανόν θα συμβάλλει ώστε η τιμή της μετοχής να έχει ήπιες απώλειες.

Mε τον MSCI Greece Index να υποαποδίδει θεαματικά σε σχέση με τον αντίστοιχο MSCI Emerging Markets όλων των αναπτυσσόμενων χωρών (-45.93% έναντι +0.87% από τις αρχές του έτους  και -17,19% έναντι  +2,64% στο 3μηνο) και με δεδομένο ότι η σύνθεση του εν λόγω δείκτη πρέπει να αφορά εκ κατασκευής στο 85% της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς, η τακτική αναθεώρηση του Νοεμβρίου οδήγησε στην απόρριψη της μετοχής της Motor Oil από τη σύνθεση αυτή, αφήνοντας μονάχα τις ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΜΠΕΛΑ (Jumbo).

Καθώς το τελευταίο διάστημα η ΜΟΗ αφενός δεν είχε συσχετισμό με την υπόλοιπη ελληνική αγορά (-26% έναντι +9,3% του ΓΔ, με beta περ. 0,95) σε ένα περιβάλλον που ούτως ή άλλως επλήγησαν οι αποδόσεις της εξαιτίας της συνεχιζόμενης αρνητικής συγκυρίας, αφετέρου η εταιρία έχασε μεγάλο μέρος της κεφαλαιοποίησής της (από 1,3 δισ ευρώ σε 1 δισ ευρώ το τελευταίο 6μηνο), αυτή διεγράφη από τον δείκτη και προσετέθη στη σύνθεση του μικρότερου αντίστοιχου. Τούτο έχει ως αποτέλεσμα -πλην άλλων- τις αναγκαστικές εκροές, με τα θεσμικά χαρτοφυλάκια να οφείλουν να την πουλήσουν καθώς δεν πληροί την προϋπόθεση ενσωμάτωσης στον εν λόγω δείκτη «μεγάλης» κεφαλαιοποίησης του MSCI.

Έτσι, εκτιμάται ότι θα εμφανιστούν πωλητές ύψους τουλάχιστον 3 εκατ. ευρώ στο ταμπλό (μόνο από τους θεσμικούς) και αναμένουμε να δούμε τη συμπεριφορά των υπολοίπων για να δούμε αν θα απορροφηθούν τόσες πωλήσεις. Πέραν αυτών, η συγκυρία των τελευταίων ημερών με την πιθανότατη λύση της πολιορκίας από την πανδημία και τη συνεπακόλουθη ιδιαίτερα αισιόδοξη πορεία για τη ΜΟΗ λόγω της σχέσης της με τον κλάδο ενέργειας και μεταφορών μάλλον οδηγεί σε ήπιες συνέπειες για την τιμή του τίτλου.