Ανοδικά οι ευρωαγορές με το βλέμμα στην Ιταλία

Ανοδικά οι ευρωαγορές με το βλέμμα στην Ιταλία

Με κέρδη διαπραγματεύονται στις συναλλαγές τους οι ευρωπαϊκοί δείκτες στα χρηματιστήρια ανακτώντας τις δυνάμεις τους μετά το τελευταίο sell-off ενώ στο κέντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρίσκονται οι τις εξελίξεις στην Ιταλία και καθώς τις τελευταίες ώρες οι αγορές παγκοσμίως βρίσκονται σε «σύγχυση».

Ειδικότερα, συνεχίζεται το ιταλικό σίριαλ, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέρριψε το προσχέδιο προϋπολογισμού που είχε υποβάλει τις περασμένες ημέρες η ιταλική κυβέρνηση, ανοίγοντας το δρόμο για την εκκίνηση της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος, η οποία μπορεί να καταλήξει μακροπρόθεσμα στην επιβολή οικονομικών κυρώσεων κατά της Ιταλίας.

Επίσης, ο Ιταλός πρωθυπουργός  κληθείς να σχολιάσει την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σημείωσε ότι «η κυβέρνηση της Ρώμης είναι βέβαιη για την αποτελεσματικότητα του προϋπολογισμού της» και εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει εποικοδομητικός διάλογος με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ το ερχόμενο Σάββατο στις Βρυξέλλες.

Επιπλέον, υπενθυμίζεται ότι  με σημαντικές απώλειες ολοκλήρωσαν τη χθεσινή συνεδρίαση οι τρεις βασικοί δείκτες της Wall Street διευρύνοντας τη ζημιά των τελευταίων ημερών με τον βιομηχανικό Dow Jones να  «χάνει» 551 μονάδες.

Σ'' αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαικός δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται κατά 0,66% στις 353.38 μονάδες με όλους τους κλάδους που δραστηριοποιούνται σε αυτόν να κινούνται σε θετικό έδαφος.

Στα ταμπλό, ανοδικές κινήσεις ακολουθεί ο βρετανικός FTSE 100 που κερδίζει κατά 1,23% στις 6.953 μονάδες, ενώ στο ίδιο κλίμα κινείται και ο DAX της Γερμανίας με κέρδη ύψους 1,07% στις 11.112 μονάδες.

Προχωρώντας στη Γαλλία, θετικά πρόσημα εμφανίζει ο CAC 40 που ενισχύεται κατά 0,67% στις 4.930 μονάδες.

Στην περιφέρεια, αύξηση στα κέρδη της καταγράφει η Ιταλία με τον FTSE MIB να κερδίζει κατά 0,98% στις 18.511 μονάδες και την Ισπανία αντίστοιχα να ενισχύεται κατά 0,63% με τον IBEX 35 στις 8.893 μονάδες.

Τέλος, σε θετικό έδαφος βρίσκεται ο PSI 20 της Πορτογαλίας που κερδίζει  κατά 0,96% στις 4.847 μονάδες.

Σημειώνεται, ότι στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος παραμένει το αργό το οποίο χτες σημείωσε βουτιά 6,6% καθώς οι επενδυτές εμφανίστηκαν ανήσυχοι για την υπερπροσφορά στην αγορά ενόψει της συνεδρίασης του ΟΠΕΚ στις αρχές του επόμενου μήνα. 

Στις πολιτικές εξελίξεις, το βλέμμα είναι στραμμένο στην Τερέζα Μέι η οποία σήμερα θα βρεθεί στις Βρυξέλλες για να συζητήσει με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ όλες τις εξελίξεις γύρω από το Brexit.

Ασιατικοί δείκτες

Μεικτά πρόσημα εμφανίζουν σήμερα οι βασικοί δείκτες στα χρηματιστήρια της Ασίας καθώς οι επενδυτές κρατούν μια επιφυλακτική στάση καθώς τις τελευταίες δύο μέρες η Wall Street ακολουθεί ένα σερί απωλειών με πτώση 950 μονάδων για τον βιομηχανικό Dow.

Ειδικότερα, καθοδικές κινήσεις ακολουθεί ο ιαπωνικός Nikkei που υποχωρεί κατά 0,35% στις 21.507 μονάδες.

Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng ενισχλυεται κατά 0,52% στις 22.5973 μονάδες ενώ νωρίτερα στο ξεκίνημα των συναλλαγών σημείωνε απώλειες ύψους 1% . Αντίστοιχα, κέρδη κατά 0,2% καταγράφει στην ηπειρωτική Κίνα ο  Shanghai Composite στις 2651.51 μονάδες.

Επιπλέον, στην Αυστραλία αρνητικά πρόσημα παρουσιάζει ο ASX 200 κατά 0,5% ενώ ήπιες απώλειες καταγράφει ο νοτιοκορεάτικος Kospi που υποχωρεί κατά 1,6%.