Ανακάμπτουν οι ευρωαγορές καθώς υποχωρεί η «ιταλική ανησυχία»

Ανακάμπτουν οι ευρωαγορές καθώς υποχωρεί η «ιταλική ανησυχία»

Με κέρδη ολοκλήρωσαν τις σημερινές διαπραγματεύσεις τους οι βασικοί ευρωπαϊκοί δείκτες, καθώς φάνηκε να υποχωρούν οι ανησυχίες των επενδυτών για την ιταλική οικονομία, μετά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης Κόντε ότι σχεδιάζει να μειώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού της γρηγορότερα από το αναμενόμενο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα των εφημερίδων Corriere della Sera και Repubblica που επιβεβαιώθηκαν και από το Reuters, ο Ιταλός πρωθυπουργός φέρεται να διαβεβαίωσε πως στόχος της κυβέρνησής του είναι να μειώσει σταδιακά το έλλειμμα τα δύο επόμενα χρόνια – στο 2,2% το 2020 και το 2% το 2021 – φέροντάς το πολύ κοντά στο επίπεδο που η Κομισιόν έχει διαμηνύσει.

Η εξέλιξη αυτή έφερε «ανακούφιση» στην αγορά ομολόγων, με τις αποδόσεις των ιταλικών τίτλων να σημειώνουν πτώση από 6 έως 19 μονάδες βάσης, ύστερα από τέσσερις ημέρες σημαντικών αυξήσεων. Συγκεκριμένα, η απόδοση του 10ετούς τίτλου μειώθηκε κατά 10 μονάδες στο 3,33%, υποχωρώντας από το υψηλό τεσσεράμισι ετών στο οποίο ανήλθε χθες. Η διαφορά απόδοσης των ιταλικών ομολόγων έναντι των αντίστοιχων γερμανικών διαμορφώθηκε στις 290 μονάδες βάσης από τις περίπου 300 αργά χθες.

Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx ολοκλήρωσε τις διαπραγματεύσεις τους ενισχυμένος κατά 0,5% στις 383,84 μονάδες και σχεδόν όλους τους κλάδους τους σε θετικό έδαφος.

Στα επιμέρους ευρωπαϊκά ταμπλό, ο γαλλικός CAC 40 κατέγραψε κέρδη 0,43% και ολοκλήρωσε στις 5.491 μονάδες, ο βρετανικός FTSE 100 έκλεισε στις 7,510 μονάδες με κέρδη 0,48%, ενώ ο γερμανικός DAX ήταν κλειστός σήμερα λόγω των εορτασμών της επετείου της επανένωσης της χώρας.

Ακόμα καλύτερες επιδόσεις εμφάνισε η περιφέρεια με την ιταλική αγορά να ενισχύεται κατά 0,84% και τον FTSE MIB να κλείνει στις 20.736 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 κατέγραψε κέρδη 0,6% στις 9.361 μονάδες.

Σε εταιρικό επίπεδο, η μετοχή της Altran Technologies βρέθηκε στην κορυφή των ταμπλό πραγματοποιώντας άλμα 9,1% έπειτα από την είδηση ότι αναβαθμίζεται η αξιολόγησή της.

Καλή απόδοση πραγματοποίησε και το ITV, που είδε τη μετοχή του να ενισχύεται κατά 3,5%, καθώς το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο διέψευσε ότι θα καταθέσει προσφορά για την Endemol Shine, εταιρεία παραγωγής των εκπομπών "Big Brother" και "Masterchef" μεταξύ άλλων.

Αντίθετα η Norsk Hydro πραγματοποίησε βουτιά 11,85%, αφότου ενημέρωσε ότι θα περικόψει την παραγωγή της στο Alunorte της Βραζιλίας, το μεγαλύτερο διυλιστήριο αλουμίνας παγκοσμίως.