Ανακάμπτουν από τις χθεσινές απώλειες οι ευρωαγορές

Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2018, 12:36
-A +A

Θετικές κινήσεις ακολουθούν σήμερα οι βασικοί δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με το ενδιαφέρον των επενδυτών να επικεντρώνεται κυρίως στην κορύφωση της εμπορικής διενέξης μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας αλλά και στις εξελίξεις σχετικά με το Brexit.

Συγκεκριμένα, σήμερα ο Κινέζος υφυπουργός Εμπορίου Γουάνγκ Σοουέν δήλωσε ότι «Οι εμπορικές συνομιλίες μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ είναι δύσκολο να προχωρήσουν, όταν οι ΗΠΑ «βάζουν το μαχαίρι στον λαιμό της Κίνας».

«Το αν οι συνομιλίες μπορούν συνολικά να αρχίσουν και πάλι, θα εξαρτηθεί από την θέληση των ΗΠΑ», δήλωσε ο Γουάνγκ στην διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου.

Υπενθυμίζεται, ότι χθες τέθηκαν σε ισχύ οι νέοι αμερικανικοί δασμοί 10% επί κινεζικών εξαγωγών αξίας 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αυξάνοντας την απειλή κατά της παγκόσμιας ανάπτυξης.

Η κυβέρνηση Τραμπ επέβαλε τους νέους τελωνειακούς δασμούς επί των κινεζικών εισαγωγών στις 00.01 (07.01 ώρα Ελλάδος) και το Πεκίνο απάντησε με την εισαγωγή δασμών 5% έως 10% επί αμερικανικών προϊόντων αξίας 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Επίσης, την Τετάρτη η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη για να συζητήσουν τις εξελίξεις γύρω από το Brexit αλλά και τις διμερείς εμπορικές τους σχέσεις. 

Σ' αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται κατά 0,22% στις 382.96 μονάδες με όλους τους κλάδους που δραστηριοποιούνται σε αυτόν να κινούνται σε θετικό έδαφος.

Στα ταμπλό, θετικά πρόσημα εμφανίζει ο βρετανικός FTSE 100 που κερδίζει κατά 0,24% στις 7.455 μονάδες, όπως και ο DAX της Γερμανίας που κερδίζει αντίστοιχα κατά 0,14% στις 12.321 μονάδες.

Προχωρώντας στη Γαλλία, ανοδικά κινείται ο CAC 40 με κέρδη ύψους 0,17% στις 5.468 μονάδες.

Στην περιφέρεια, αύξηση στα κέρδη του καταγράφει η Ιταλία με τον FTSE MIB να ενισχύεται κατά 1,12% στις 21.382 μονάδες, ενώ στο ίδιο κλίμα κινείται και η Ισπανία με τον IBEX 35 να κερδίζει κατά 0,20% στις 9.519 μονάδες.

Τέλος, θετικά πρόσημα παρουσιάζει και ο PSI 20 της Πορτογαλίας με κέρδη 0,26% στις 5.356 μονάδες.

Σημειώνεται ότι ξεκινάει η διήμερη συνεδρίαση της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ με τους αναλυτές να προβλέπουν αύξηση των επιτοκίων από την Federa Reserve.

-A +A

Δημοφιλέστερα Άρθρα