Ανακάμπτει στα 30 δολάρια το πετρέλαιο

Ανακάμπτει στα 30 δολάρια το πετρέλαιο

Με ισχυρή άνοδο επιχειρούν να ανακάμψουν οι τιμές του πετρελαίου, σε συνθήκες «oversold» όπως τις ονομάζουν οι αναλυτές, με τα δημοσιεύματα για τις επιθέσεις σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στη Λιβύη να υπενθυμίζουν τους κινδύνους στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Τα σημερινά κέρδη του πετρελαίου παράκαμψαν την ισχυρή αύξηση στα εβδομαδιαία αποθέματα των ΗΠΑ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της αμερικανικής υπηρεσίας, Energy Information Administration, τα αποθέματα του αργού πετρελαίου για την εβδομάδα έως τις 15 Ιανουαρίου, εμφάνισαν αύξηση κατά 4 εκατ. βαρέλια.

Το συμβόλαιο του αργού, West Texas Intermediate, παραδόσεως Μαρτίου ενισχύεται 6% στα 29,85 δολάρια το βαρέλι, στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, έχοντας «αγγίξει» το υψηλό ημέρας, τα 30,23 δολάρια. Πριν την ανακοίνωση των αποθεμάτων, το WTI διαπραγματευόταν στα περίπου 28,57 δολάρια, υποχώρησε μετά την ανακοίνωση και ενισχύεται έπειτα από τις επιθέσεις στη Λιβύη.

Παράλληλα, το brent παραδόσεως Μαρτίου ενισχύεται 5,9% στα 29,59 δολάρια στο ICE του Λονδίνου.

Και τα δύο την Τετάρτη υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2003.

Σύμφωνα με τον Phil Flynn, αναλυτή της Price Futures Group, δυο παράγοντες προσφέρουν στήριξη στην άνοδο του πετρελαίου.

Η αύξηση των αποθεμάτων που ανακοινώθηκε από την Energy Information Administration ήταν μικρότερη από εκείνη του American Petroleum Institute, και τα δημοσιεύματα για τις επιθέσεις στη Λιβύη.

Το AFP ανέφερε πως το Ισλαμικό Κράτος επιτέθηκε σε εγκαταστάσεις πετρελαίου στη βόρεια Λιβύη στην προσπάθειά του να καταλάβει βασικούς τερματικούς σταθμούς εξαγωγών. Τα νέα αυτά συγκρατούν τις προσδοκίες ότι η Λιβύη μπορεί να εξάγει περισσότερο πετρέλαιο σύντομα, υποστήριξε ο ίδιος.

Ωστόσο, ο Tim Evans της Long Leaf Trading Group, δεν ήταν σίγουρος ότι τα νέα της Λιβύης ήταν αρκετά για τη σημερινή άνοδο και ανέφερε πως η ποσότητα του πετρελαίου που εμπλέκεται εκεί «είναι αμελητέα σε σχέση με τις παγκόσμιες προμήθειες».

Αντίθετα, «η αποστροφή κινδύνου έχει μειωθεί σε όλο το φάσμα των αγορών», τόνισε, προσθέτοντας ότι «η αύξηση του αργού είναι συνεπής με την άνοδο που παρατηρήθηκε και στις υπόλοιπες αγορές σήμερα».