Αναιμικά κέρδη στην Ευρώπη με «βαρίδι» τον κορονοϊό

Αναιμικά κέρδη στην Ευρώπη με «βαρίδι» τον κορονοϊό

Σε θετικό έδαφος κινούνται οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες αν και με ήπια κέρδη καθώς ακολουθούν τις τάσεις που κυριάρχησαν στην Ασία, όπου η απουσία σημαντικών οικονομικών στοιχείων επέτρεψε στις ανησυχίες λόγω κορονοϊού να «καταβάλλουν» το επενδυτικό κλίμα.

Σ' αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κινείται στις 364,91 μονάδες με άνοδο 0,35%, με τον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας να ενισχύεται 1,5%, ενώ όλοι οι επιμέρους τομείς διαπραγματεύονται σε θετικό έδαφος.

Στα ευρωπαϊκά ταμπλό, ο γερμανικός DAX ενισχύεται 0,5% στις 12.553 μονάδες, στην Γαλλία ο CAC 40 εμφανίζει κέρδη 0,53% και κινείται στις 4.948 μονάδες, ενώ στην Βρετανία ο FTSE 100 κινείται στις 6.074 μονάδες με κέρδη 0,42%.

Παρόμοια εικόνα εμφανίζει και η ευρωπαϊκή περιφέρεια, όπου στην Ιταλία ο FTSE MIB ενισχύεται κατά 0,76% στις 19.654 μονάδες, ενώ στην Ισπανία ο IBEX 35 καταγράφει άνοδο 0,52% και κινείται στις 7.274 μονάδες.

Σημειώνεται πως στις ΗΠΑ καταγράφηκε χθες Πέμπτη νέο θλιβερό ρεκόρ με 65.500 και πλέον κρουσμάτων μόλυνσης από τον κορονοϊό σε 24 ώρες, σύμφωνα με την καταμέτρηση του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς ως τις 03:30 σήμερα Παρασκευή, ώρα Ελλάδας, ενώ ο συνολικός αριθμός των μολύνσεων έχει πλέον ξεπεράσει τα 3,11 εκατομμύρια. Το προηγούμενο ρεκόρ είχε καταγραφεί μόλις την Τρίτη, με πάνω από 60.200 νέα κρούσματα σε μια μέρα, σύμφωνα με το πανεπιστήμιο. 

Η ανησυχία για την εξέλιξη της πανδημίας εντείνεται στις ΗΠΑ, οι οποίες γνωρίζουν εδώ και μερικές εβδομάδες εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων μόλυνσης σε νότιες και δυτικές πολιτείες της χώρας, που έχει υποστεί μακράν το βαρύτερο πλήγμα στον πλανήτη σε απόλυτους αριθμούς, αναφέρει το Reuters.

Στα οικονομικά νέα της Ευρώπης, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συναντηθούν στις 17-18 Ιουλίου με βασικό θέμα τον προϋπολογισμό των επόμενων ετών και το Ταμείο Ανάκαμψης, που θα προσφέρει μία ένεση δισεκατομμυρίων ευρώ στις δοκιμαζόμενες από την πανδημία ευρωπαϊκές οικονομίες. Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έχει θέσει ως βασικό στόχο της γερμανικής προεδρίας της ΕΕ τη συμφωνία για το προτεινόμενο ταμείο ύψους 750 δισ. ευρώ, και καλεί τους Ευρωπαίους ηγέτες να επιδείξουν αλληλεγγύη.