Αν δεν είναι αυτό Bull Market, τότε τι είναι;
Χρηματιστήριο Αθηνών

Αν δεν είναι αυτό Bull Market, τότε τι είναι;

Με τον Γενικό Δείκτη να καταγράφει στις 873,62 μονάδες νέα υψηλά 13μηνών, και τον FTSE Large Cap να καταγράφει το δικό του υψηλό στις 2.099,08 μονάδες, μετά από σειρά ανοδικών συνεδριάσεων και έπειτα από ένα ράλι 86% από τα χαμηλά του περσινού Μαρτίου, δεν μπορεί παρά να είναι ελάχιστοι, αυτοί που δεν αντιλαμβάνονται ότι αυτό που βιώνουμε στην αγορά είναι ένα ισχυρό bull market. Διότι έχει όλα τα χαρακτηριστικά του bull market.

Όταν προετοιμαζόμασταν για να βγει στον αέρα το Liberal Markets, υπήρχε μια διάχυτη αισιοδοξία, ότι θα πάμε καλά, διότι «βγαίναμε» στην κατάλληλη στιγμή. Τη στιγμή, που το Χρηματιστήριο Αθηνών, έμοιαζε με τη χύτρα που έβραζε προκαλώντας κραδασμούς στο καπάκι της. Ε, δεν άργησε να πετάξει το καπάκι της και να εκτονωθεί.

Πού βρισκόμαστε πέντε μήνες μετά;

Οι χρηματιστηριακοί δείκτες καταγράφουν διαδοχικά νέα τοπικά υψηλά προσεγγίζοντας με ορμή τα προ πανδημίας επίπεδα των αρχών του 2020. Νέα υψηλά - ιστορικά, πολυετή,  52 εβδομάδων ή μηνών - καταγράφουν οι τιμές των δεικτοβαρών μετοχών του Χρηματιστηρίου, της λεγόμενης και dream team του Χρηματιστηρίου, όπως είναι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η Μytilineos, η Lamda, η Viohalco, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ο Τιτάνας, η Eurobank κ.α.

Η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών για τον μήνα Μάρτιο, σταθεροποιήθηκε στα 100 εκατ. ευρώ.  Από τις συναλλαγές αυτές, ικανό μέρος πραγματοποιείται μέσω πακέτων προσυμφωνημένων συναλλαγών. 

Σημαντικοί ξένοι επενδυτές τοποθετούνται σε μεγάλες επιχειρήσεις του ενεργειακού και κατασκευαστικού τομέα.

Επενδυτικά σχήματα, διεκδικούν στρατηγικό ρόλο όχι μόνο στη μετοχική βάση, αλλά και στη διοίκηση των εισηγμένων εταιρειών.

Τα αποτελέσματα χρήσεως του 2020 που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, είναι θετικά, παρ’ όλη την υποχώρηση της οικονομικής δραστηριότητας και του ΑΕΠ κατά -8%.

Οι τράπεζες γυρνούν σελίδα με τις ανακοινώσεις για τις εκ νέου μειώσεις των NPEs, τις νέες τιτλοποιήσεις δανείων και τις αναμενόμενες εκδόσεις για άντληση υβριδικών κεφαλαίων.

Τα νέα blue chips που συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον εγχώριων και ξένων επενδυτών, καθώς διακρίνονται από ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης, από ισχυρό management, από διαφανή εταιρική διακυβέρνηση, από πολιτικές εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, υιοθετώντας μια ενιαία στρατηγική εφαρμογής κριτηρίων Περιβάλλοντος, Κοινωνικής Συνοχής και Διακυβέρνησης (ESG), όπως είναι η Mytilineos και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, άλλαξαν κατηγορία κεφαλαιοποίησης. Η Mytilineos προσπέρασε τα 2 δισ. ευρώ και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ξεπέρασε το 1 δισ. ευρώ, αποκτώντας, πέραν όλων των άλλων συγκριτικών πλεονεκτημάτων, αποτιμήσεις, που γίνονται πλέον ορατές από όλους τους μεγάλους επενδυτικούς οίκους του εξωτερικού.

Υπερκαλύπτονται εκδόσεις ομολογιακών δανείων όπως φάνηκε από τις εκδόσεις της ΔΕΗ, της Alpha Bank και της Motor Oil.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζεται από ξένους επενδυτές για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς.

Ποιο είναι το επιπλέον συστατικό του μείγματος που αποδεικνύει την ύπαρξη bull market; Οι υπερπτήσεις των λεγόμενων... «κολεόπτερων». Δηλαδή των μετοχών εταιρειών μικρής κεφαλαιοποίησης που βρίσκονται σε ημιθανή κατάσταση. Είναι εταιρείες που συγκεντρώνουν το επενδυτικό ενδιαφέρον, όσων έχουν ήδη αποκομίσει κέρδη από άλλες μετοχές και κλάδους και θέλουν να δοκιμάσουν την τύχη τους, σε αυτές τις μετοχές μικρών εταιρειών, που είτε αποτελούν turnaround stories, είτε αποτελούν στόχο κερδοσκοπικών κινήσεων.

Μπορεί η εικόνα του χρηματιστηρίου που κάνει ράλι σε μια περίοδο έξαρσης της πανδημικής κρίσης και μερικώς κλειστής οικονομίας, να είναι προκλητική και ανεξήγητη στα μάτια των καταπονημένων πολιτών. Όμως το χρηματιστήριο κοιτάει μπροστά και προεξοφλεί το μέλλον. Και οι ταύροι που κατέχουν κυρίαρχο ρόλο σε αυτό το παιχνίδι, ανταποκρίνονται στις προκλήσεις και στις ευκαιρίες της Ελλάδας του αύριο.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.