Άμυνες και αναχώματα στις 680 μονάδες στο Χ.Α.

Άμυνες και αναχώματα στις 680 μονάδες στο Χ.Α.

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Συνεδρίαση όπου οι long είχαν ως πρώτο στόχο να μην… χάσουν άλλες περιοχές και λιγότερο να ανακτήσουν το χαμένο έδαφος των προηγούμενων τεσσάρων πτωτικών συνεδριάσεων ήταν η σημερινή στο ελληνικό χρηματιστήριο. Η συνεδρίαση χαρακτηρίστηκε από τις μειωμένες πρωτοβουλίες, κάτι που καθρεφτίστηκε στην αξία συναλλαγών και στους όγκους, ενώ η ανακοπή της πτώσης ήρθε κυρίως από την απουσία πωλητών, παρά από σημαντικές αγοραστικές κινήσεις.

Η συνεδρίαση έγινε με φόντο αφενός τις διεργασίες με τις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών, το άνοιγμα βιβλίων και όλο το παρασκήνιο και αφετέρου με φόντο την πορεία των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους δανειστές και τη διαφαινόμενη εμπλοκή για τη δόση των 2. δισ. ευρώ, με ότι μπορεί να συνεπάγεται αυτό.

Μοιραία, χωρίς να είναι τίποτα ξεκάθαρο και με την εμπλοκή στη δόση να επαναφέρει μνήμες όλων των περασμένων ετών, η αγορά κινήθηκε σε μια συνεδρίαση ήπιας διαχείρισης και άμυνας, σταματώντας όμως το τετραήμερο πτωτικό σερί. Ασφαλώς εν μέσω των ανοικτών ζητημάτων και των μεγάλων εκκρεμοτήτων στις τράπεζες αλλά και της εμπλοκής των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους δανειστές, κανένα αξιόλογο momentum δεν μπορεί να υπάρξει στο Χ.Α.

Το «παιχνίδι» έχει… χοντρύνει για τα καλά και φαίνεται πως οδηγούμαστε σε μια επανάληψη του σκηνικού που υπήρχε σχεδόν εξ αρχής του 2015 αλλά και τα προηγούμενα χρόνια, με τους δανειστές να καθυστερούν τις δόσεις, όταν οι (εκάστοτε) ελληνικές κυβερνήσεις δεν προβαίνουν στις υπογεγραμμένες μεταρρυθμίσεις.

Η κυβέρνηση βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, καθώς είναι υποχρεωμένη να αγγίξει θέματα – ταμπού, όπως είναι οι πλειστηριασμοί, όντας εγκλωβισμένη στην πρότερη ρητορική της, στο εύλογο πολιτικό κόστος αλλά και στην τωρινή αδυσώπητη πραγματικότητα του ενδεχομένου να μην υπάρξει έγκριση της δόσης, με ότι συνεπάγεται αυτό.

Εν μέσω αυτών των εξελίξεων, ο Γενικός Δείκτης με στηρίξεις κυρίως από τα μη τραπεζικά blue chips κράτησε σχεδόν καθ' όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης την περιοχή των 675 – 680 μονάδων, κλείνοντας στο τέλος στις 683,49 μονάδες με άνοδο 0,89%. Επρόκειτο για μια ρηχή και άνευρη συνεδρίαση με την αξία συναλλαγών να πέφτει στα 29,50 εκατ. ευρώ ενώ ο όγκος διαμορφώθηκε στα 143,6 εκατ. τεμάχια.  

Η εικόνα στις τράπεζες ήταν μεικτή, με την Πειραιώς να δέχεται νέες ισχυρές πιέσεις σε ποσοστό 5,36% με κλείσιμο σε νέα ιστορικά χαμηλά και στα 0,053 ευρώ ενώ ενδοσυνεδριακά κατήλθε έως τα 0,050 ευρώ, διακινώντας όγκο 61,5 εκατ. τεμάχια. Παρ' ότι ενδοσυνεδριακά ενισχύονταν, εντούτοις η Eurobank έκλεισε με πτώση 3,13% στα 0,031 ευρώ με όγκο 37 εκατ. τεμάχια. Αντιθέτως, ανοδικά έκλεισαν οι Alpha Bank (+4,12%) και Εθνική (+1,71).

Στο χώρο του FTSE 25 πτωτικά έκλεισαν οι περισσότερες μετοχές με κύριο χαρακτηριστικό τις πολύ μειωμένες συναλλαγές, μαρτυρώντας το σκηνικό παθογένειας της αγοράς που παραμένει απολύτως μονοσήμαντη και μονοδιάστατη. Μια αγορά που αποτελείται από τις τράπεζες και (όλους) τους άλλους!

Υπήρξαν (και σήμερα) μετοχές του FTSE 25 όπου διακίνησαν εξαιρετικά πενιχρές συναλλαγές, καθώς στον ΟΛΠ διακινήθηκαν μόλις 1.432 τεμάχια, στην ΕΥΔΑΠ μόλις 5.820 τεμάχια, στον Τιτάνα 11.821 τεμάχια, στην Coca Cola HBC 12.420 τεμάχια, στην Τέρνα Ενεργειακή 16.050 τεμάχια, στην Aegean Airlines 18.385 τεμάχια κ.ο.κ.

Εικόνα απαξίωσης, που ασφαλώς δείχνει το «στέγνωμα» του ενδιαφέροντος από τους ξένους αλλά και την απουσία βάθους στην αγορά. Μοιραία, όλο το – κερδοσκοπικό ή άλλο – χρήμα έχει μεταφερθεί στις τράπεζες, οι οποίες τουλάχιστον έχουν υψηλή εμπορευσιμότητα, ασχέτως αν οι τιμές τους εντρυφούν στα ιστορικά χαμηλά τους!

Και φυσικά, ακόμη πιο ρηχή είναι η εικόνα στο χώρο του Mid Cap ή και χαμηλότερα, εκεί όπου τα δομικά προβλήματα της αγοράς είναι ακόμη πιο έντονα! Μετοχές αξιόλογων εταιρειών, με διεθνοποιημένο προφίλ, καλά αποτελέσματα και συνεπές management μένουν στα αζήτητα, σ' ένα απονευρωμένο σκηνικό που δεν μοιάζει με ώριμη ευρωπαϊκή αγορά, αλλά παραπέμπει σε μια παρηκμασμένη περιφερειακού τύπου αγορά…

Γιατί, χρηματιστήριο δεν είναι μόνο τράπεζες, πόσο μάλλον όταν μιλάμε για το ελληνικό χρηματιστήριο όπου ο τραπεζικός κλάδος αριθμοί πλέον μόλις τέσσερις μεγάλες ή… θεωρητικά μεγάλες τραπεζικές μετοχές, καθώς επίσης και τις Τράπεζα Κύπρου, Τράπεζα Ελλάδος και την Attica Bank.

Σε ότι αφορά το χώρο του FTSE 25, ξεχώρισαν οι ΔΕΗ +4,14%, ΟΠΑΠ +3,31%, Jumbo +2,87%, Coca Cola HBC +1,99% και Aegean Airlines +1,42%, ενώ πτωτικά αλλά χωρίς αξιοσημείωτη μεταβολή έκλεισαν οι ΕΛΠΕ, ΕΧΑΕ, Τιτάνας, Motor Oil, Viohalco, ΓΕΚ Τέρνα, Lamda Development, ΕΥΔΑΠ και Τέρνα Ενεργειακή. Στο σύνολο της αγοράς 51 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 40 που κινήθηκαν χαμηλότερα.