Άμυνα και αναμονή κάτω από τις 640 μονάδες στο Χ.Α.

Άμυνα και αναμονή κάτω από τις 640 μονάδες στο Χ.Α.

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Με τις διεθνείς αγορές σε μεικτά πρόσημα και ήπιες γενικά διακυμάνσεις, το ελληνικό χρηματιστήριο – τρεις συνεδριάσεις πριν τη λήξη του έτους – εύλογα τηρεί στάση αναμονής και συσσώρευσης, στη γνώριμη περιοχή των 630 – 635 μονάδων.

Ισχυροί καταλύτες δεν υπάρχουν στην παρούσα φάση, ενώ παραδοσιακά η τελευταία εβδομάδα του χρόνου, μαζί με τη Μεγάλη Εβδομάδα, είναι οι περίοδοι όπου οι συναλλαγές πέφτουν σημαντικά.

Κύριο χαρακτηριστικό λοιπόν της σημερινής συνεδρίασης η περαιτέρω μείωση των επενδυτικών πρωτοβουλιών, κάτι που καθρεφτίζεται στην αξία συναλλαγών που κινείται με αργούς ρυθμούς.

Είναι σαφές ότι από την ελληνική αγορά απουσιάζει το momentum και αυτός είναι ο λόγος που υπάρχει σαφής αδυναμία υπέρβασης της ζώνης των 650 μονάδων, επίπεδα που αποτελούν τα υψηλά έτους (658,99).

Δύο φορές ο Γενικός Δείκτης έχει προσεγγίσει αυτή τη ζώνη των 650 μονάδων, τόσο την περασμένη Άνοιξη όσο και τον τρέχοντα μήνα, χωρίς όμως να υπάρξει ουσιαστική κίνηση προς τα πάνω.

Από την άλλη πλευρά, με την αγορά να έχει χαμηλά έτους στις 420,82 μονάδες από τη συνεδρίαση της 11ης Φεβρουαρίου 2016, για πολλούς σημαντικά περιθώρια περαιτέρω πτώσης δεν υπάρχουν. Πάντα βεβαίως μιλώντας σε πλαίσιο… κανονικότητας, δηλαδή χωρίς καμιά εκτός προγράμματος… εκτροπή δραματικού τύπου.

Με αυτά τα δεδομένα, αρκετοί διαχειριστές τηρούν άμυνα και στάση αναμονής, περιμένοντας να βελτιωθεί η μεγάλη εικόνα, δηλαδή να μειωθεί το ρίσκο χώρας και να υπάρξει το έλασσον της κανονικότητας και το ελάχιστο της πολιτικής σταθερότητας.

Όσο ελκυστικές μετοχές και να υπάρχουν σε μια χρηματιστηριακή αγορά, σ' ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον όπου οι αγορές είναι συγκοινωνούντα δοχεία και οι επιλογές πολλαπλές, κανένας διαχειριστής δε ρισκάρει υπέρμετρα, όταν υπάρχει πολιτική αστάθεια και country risk.

Στο ελληνικό χρηματιστήριο υπάρχουν ελκυστικές μετοχές, τίτλοι εταιρειών με εξωστρέφεια, διεθνοποιημένο προφίλ, μικρή εξάρτηση από την εγχώρια αγορά και γενικώς «αφεντικά» στον κλάδο τους και διεθνώς. Πρόκειται για μετοχές που μπορούν να σύρουν το… κάρο της αγοράς στην επόμενη ανοδική κίνηση, αν και εφόσον ισχύσουν οι παράμετροι που αναφέρουμε πιο πάνω.

Μέσα σ' αυτό το σκηνικό και καθώς βρισκόμαστε εν μέσω εορταστικής ραστώνης, ότι λαμβάνει χώρα αυτές τις ημέρες στην αγορά αποτελεί σχεδόν αποκλειστικά προϊόν trading. Αυτό φάνηκε και χθες, ξεκάθαρα, όπου οι αγοραστές μπήκαν με… φόρα το πρωί, οδηγώντας τις τραπεζικές μετοχές σε κέρδη 8% και 9%, όμως στο φινάλε, η εικόνα κάθε άλλο παρά αντίστοιχη ήταν.

Στη σημερινή συνεδρίαση ο Γενικός Δείκτης εν μέσω εναλλαγών προσήμων βρίσκεται στην περιοχή των 635 μονάδων, με την αξία συναλλαγών στα 25 εκατ. ευρώ. 

Η εικόνα στο χώρο του Large Cap είναι μεικτή, χωρίς ακρότητες με κύριο χαρακτηριστικό τις εξαιρετικά περιορισμένες συναλλαγές ακόμη και για «χαρτιά» εγνωσμένης εμπορευσιμότητας.

Ο ΟΠΑΠ μετά τις χθεσινές πιέσεις αντιδρά με άνοδο 2,85%, ο ΟΤΕ κερδίζει 2,20%, ενώ κέρδη περί το 2% σημειώνουν Εθνική και Πειραιώς. Αντιθέτως, πιέσεις άνω του 2% δέχεται ο τίτλος της Coca Cola HBC, ενώ ήπια αρνητικά κινούνται τίτλοι όπως Aegean Airlines, ΓΕΚ Τέρνα, Τέρνα Ενεργειακή, Lamda Development και Jumbo. 

Στο σύνολο της αγοράς, 38 μετοχές ενισχύονται, 49 υποχωρούν ενώ 24 είναι αμετάβλητες.