Αμηχανία μπροστά στο «στοίχημα» των 900 μονάδων στο ΧΑ

Αμηχανία μπροστά στο «στοίχημα» των 900 μονάδων στο ΧΑ

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Με πανομοιότυπες συνεδριάσεις όλες τις τελευταίες ημέρες η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά μαρτυρά την εύλογη αμηχανία αλλά και αδυναμία της μπροστά στο ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων, που τυγχάνει να είναι και το υψηλό 4,5 ετών, αποδεικνύοντας ότι θα χρειαστεί περισσότερες δυνάμεις, καλύτερο τζίρο και βοήθειες από επιπλέον blue chips για την υπέρβαση αυτού του στόχου.

Σε κάθε περίπτωση η αγορά δεν απομακρύνεται από τα υψηλά της, κρατώντας άμεση επαφή με το όριο των 900 μονάδων, δείχνοντας ότι συσσωρεύει και συγκεντρώνει δυνάμεις για να κάνει την υπέρβαση. Αυτό που μένει να δούμε τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις είναι αν θα υπάρξει η «σπίθα» για την υπέρβαση, ή αν η συγκυρία θα φέρει πιθανό πισωγύρισμα λίγων μονάδων ώστε να επαναφορτιστεί η δυναμική, ίσως με την προσθήκη επιπλέον χαρτοφυλακίων που έμειναν πίσω.

Κύριο χαρακτηριστικό της σημερινής συνεδρίασης ήταν η... αμηχανία και η απουσία «νεύρου» αλλά και δυναμικής που θα μπορούσε να ξεμπλοκάρει την αγορά και να δώσει καινούριο τέμπο στο momentum. Το γεγονός ότι ο Γ.Δ. μένει εγκλωβισμένος μεταξύ 890 και 900 μονάδων είναι ένα ζήτημα. Σήμερα άλλωστε είχε διακύμανση μόλις πέντε μονάδων, με υψηλό στις 898,64 μονάδες και χαμηλό στις 893,60 μονάδες!

Παράλληλα, η αμηχανία και η απουσία «νεύρου» και momentum μαρτυράται από το γεγονός ότι τέσσερα «χαρτιά» του FTSE 25 έκλεισαν αμετάβλητα, με τον ΟΛΠ να διακινεί όγκο μόλις 867 τεμαχίων (!!), ενώ ελάχιστες ήταν οι διακυμάνσεις σε πολλές άλλες μετοχές όπως Πειραιώς (+0,06%), Μυτιληναίος (+0,05%), ΓΕΚ Τέρνα (+0,14%), Eurobank (-0,27%), Cenergy Holdings (-0,30%), Σαράντης (?0,36%) κ.λπ.

Όπως και να ''χει, η αγορά είναι μπροστά σε κρίσιμα – τεχνικής φύσης – στοιχήματα, με το Γενικό Δείκτη να καλείται να υπερκεράσει και να κατοχυρώσει τις 900 μονάδες, τον FTSE 25 να καλείται να επιβεβαιώσει την εξαιρετικά κρίσιμη κατοχύρωση της περιοχής των 2.250 μονάδων (επανήλθε σήμερα πάνω από αυτή την περιοχή), ενώ οι τράπεζες καλούνται να ξεπεράσουν τις τιμές που έκαναν τις ΑΜΚ προ λίγων ετών.

Σε διεθνές επίπεδο και ασχέτως με τις μικροδιορθώσεις, οι αγορές βρίσκονται σε ακάθεκτη ανοδική φρενίτιδα, με τους δείκτες της Wall Street να εντυπωσιάζουν με τη δυναμική τους, εξοβελίζοντας τους καταστροφολόγους που έχασαν με θεαματικό τρόπο την αγορά, εκτιμώντας εδώ και μια διετία τέλος στο bull market και καταποντισμό των δεικτών. Εταιρικά αποτελέσματα, μετοχές – παγκόσμιοι leader αλλά και αισιοδοξία για εμπορική συμφωνία Αμερικής και Κίνας, οδηγούν το κρεσέντο των δεικτών της Wall Street.

Σ'' ότι αφορά την ελληνική αγορά ένα από τα ζητήματα που απασχολούσαν σήμερα τους αναλυτές ήταν μήπως υπάρξει «πλήγμα» στη ρευστότητα της αγοράς, λόγω της έναρξης των διαδικασιών για τη μεγάλη αύξηση της Lamda Development. Σήμερα πάντως η αξία συναλλαγών έφτασε στα 69,42 εκατ. ευρώ, με τα 10,39 εκατ. ευρώ, ήτοι το 15% του συνόλου να είναι πακέτα σε ΟΤΕ, Πειραιώς, Eurobank, Alpha Bank και Εθνική.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 895,03 μονάδες με μικρή άνοδο 0,36%, ο FTSE 25 έκλεισε στις 2.254,67 μονάδες με άνοδο 0,57%, ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 889,12 μονάδες με πτώση 0,38%, ενώ ο Mid Cap έκλεισε στις 1.203,82 μονάδες με οριακή πτώση 0,18%.

Οι τράπεζες είχαν αδιάφορη εικόνα χωρίς στίγμα, ενώ στο χώρο των blue chips με κέρδη έκλεισαν οι Lamda Development (+2,69%), ΟΠΑΠ (+2,26%), Coca Cola HBC (+1,68%), Jumbo (+1,69%), Ελλάκτωρ (+1,68%) και Τιτάν (+1,31%), ενώ πτώση άνω του 1% είχαν μόνο οι Motor Oil, Viohalco και Τέρνα Ενεργειακή.

Σε ό,τι αφορά τη Lamda Development, η έναρξη διαπραγμάτευσης των δικαιωμάτων στην ΑΜΚ θα γίνει τη Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου και θα ολοκληρωθεί στις 11 Δεκεμβρίου. Η λήξη της περιόδου άσκησης είναι στις 16/12, στις 17/12 θα γίνει ιδιωτική τοποθέτηση για κάλυψη τυχόν αδιάθετων, ενώ η έναρξη διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών θα γίνει στις 30 Δεκεμβρίου.

Στο χώρο του Mid Cap απώλειες 4% είχε η MIG που συνεχίζει την αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά ανάλογα με το trading, πτώση είχαν οι Attca Bank, Κέκροπας, Πλαίσιο, Παπουτσάνης, Ικτίνος και Τεχνική Ολυμπιακή, ενώ θετικά έκλεισαν οι Quest Συμμετοχών (νέα ιστορικά υψηλά), MLS, Intralopt, Κρι Κρι και Profile.

Στην ευρύτερη αγορά, κέρδη είχαν τίτλοι όπως Ίλυδα, Δούρος, ΑΝΕΚ, Lavipharm, Moda Bagno και Frigoglass, ενώ υποχώρησαν οι Sato, Κλωστ. Ναυπάκτου, Καράτζης, Χαϊδεμένος, Byte Computer, Κλουκίνας Λάππας, Centric και Μουζάκης. Στο σύνολο της αγοράς 67 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 46 που υποχώρησαν.