Αμερικανικές τράπεζες: Ο Τραμπ έδωσε κέρδη και η FED θα πάρει

Αμερικανικές τράπεζες: Ο Τραμπ έδωσε κέρδη και η FED θα πάρει

Της Μαίρης Βενέτη

Με ενισχυμένη κερδοφορία έκλεισαν το β'τρίμηνο του 2019 οι πέντε μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ, Bank of America, Citigroup, Goldman Sachs, JPMorgan και Wells Fargo, ως ένα μεγάλο βαθμό χάρη στην εξαιρετικά θετική επίδραση των φορολογικών μεταρρυθμίσεων του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλτ Τραμπ.

Η μείωση των φορολογικών συντελεστών στα τραπεζικά κέρδη βοήθησε στο να αντισταθμιστεί ικανοποιητικά η πτώση στα έσοδα που παρουσίασαν αρκετές αμερικανικές τράπεζες, υποβοηθώντας το σύνολο του κλάδου να κρατήσει τις καλές εντυπώσεις και στο β'τρίμηνο.

Να υπενθυμίσουμε ότι οι φορολογικοί συντελεστές έχουν μειωθεί στο 20% ή και χαμηλότερα, ως αποτέλεσμα της φορολογικής μεταρρύθμισης, ενώ μέχρι προ τριετίας η φορολόγηση των τραπεζικών κερδών έφθανε εως και το 30%.

Εν συντομία, τα καίρια σημεία των αποτελεσμάτων, με έμφαση στην κινητήριο δύναμη των τραπεζών που δεν είναι άλλη από τα έσοδα από τους τόκους, είναι τα εξής:

Η φορολόγηση της Bank of America διαμορφώθηκε στο 18%, και τα καθαρά κέρδη της έφθασαν τα 7,3 δισ. δολάρια ή 74 σεντς ανά μετοχή, έναντι των 6,47 δισ. δολαρίων ή 63 σεντς ανά μετοχή στην αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.

Ανακοίνωσε, επίσης, αύξηση των καταθέσεων και των καταναλωτικών δανείων, με τα συνολικά έσοδα να αυξάνονται κατά 2,4% στα 23,08 δισ. δολάρια, οριακά χαμηλότερα από τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των 23,11 δισ. δολαρίων.

Τα καθαρά έσοδα από τόκους αυξήθηκαν 3,1% στα 12,19 δισ. δολάρια, χαμηλότερα ωστόσο από τις εκτιμήσεις για 12,36 δισ. δολάρια.

Με άνοδο πέριξ του 20% στα καθαρά κέρδη της έκλεισε το β'τρίμηνο του 2019 και η Wells Fargo, με τον φορολογικό της συντελεστή να διαμορφώνεται στο 17,3%.

Η κερδοφορία της αμερικανικής τράπεζας διαμορφώθηκε στα 6,2 δισ. δολ. -1,3 δολ. ανά μετοχή- έναντι 5,186 δισ. δολ. -0,98 δολ. ανά μετοχή- το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών, αλλά να τονίσουμε ότι εμπεριείχε έκτατα κέρδη.

Στο επίπεδο εσόδων αλλάζει βέβαια λίγο η εικόνα.

Τα έσοδα της Wells Fargo παρέμειναν αμετάβλητα σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2018, στα 21,6 δισ. δολάρια, με τα καθαρά έσοδα από τόκους να σημειώνουν πτώση στα 12,1 δισ. δολ. έναντι 12,5 δισ. δολ. το προηγούμενο έτος, ενώ οι προβλέψεις για ζημίες από δάνεια αυξήθηκαν κατά 51 εκατ. δολ. στα 503 εκατ. δολ. συνολικά.

Με κέρδη της τάξης των 9,65 δισ. δολάριων ολοκλήρωσε το β'τρίμηνο του έτους η JPMorgan ,ή 2,82 δολάρια ανά μετοχή, έναντι 2,50 δολαρίων που ανέμεναν οι αναλυτές και με αύξηση της τάξης του 16%, ενώ ο συντελεστής φορολόγησης ήταν λίγο χαμηλότερα του 15%.

Τα έσοδα κατέγραψαν άνοδο 4% στα 29,57 δισ. δολάρια έναντι πρόβλεψης για 28,9 δισ. δολάρια, με την τόνωση της δραστηριότητας του τομέα των πιστωτικών καρτών να παίζει κυρίαρχο ρόλο.

Όμως θα πρέπει να αναδείξουμε ότι στα αποτελέσματα συμπεριλαμβάνονται και τα φορολογικά οφέλη από την επίλυση φορολογικών ελέγχων, ύψους 768 εκατ.δολαρίων.

Τέλος να αναφέρουμε ότι η τράπεζα «έκοψε» 500 εκατ.δολάρια από τις εκτιμήσεις της για τα συνολικά έσοδα από τόκους του έτους, προσαρμόζοντας τα στα 57,5 δισ. από τα 58 δισ.δολάρια.

Η Goldman Sachs φαίνεται ότι επωφελήθηκε περισσότερο από το εξαιρετικά καλό κλίμα στα διεθνή χρηματιστήρια και κατά δεύτερο λόγο από τους υπόλοιπες συνισταμένες. Τα έσοδα από τη διαπραγμάτευση μετοχών και ορισμένων κατηγοριών παραγώγων είχαν κάθετη αύξηση, αλλά τα καθαρά της κέρδη ήταν χαμηλότερα από πέρυσι, στα 2,2 δισ. δολάρια ή 5,81 δολάρια ανά μετοχή, από 2,35 δισ. δολάρια ή 5,98 δολάρια ανά μετοχή το β'' τρίμηνο του 2018. 

Τα συνολικά έσοδα μειώθηκαν 2% στα 9,46 δισ. δολάρια, αλλά τουλάχιστον ήταν υψηλότερα των εκτιμήσεων για 8,84 δισ. δολάρια.

Η Citigroup ίσως είχε το μεγαλύτερο όφελος από τη φορολογική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης Τραμπ, με τα καθαρά κέρδη της να είναι αυξημένα στα 4,8 δισ. δολ. -1,95 δολ. ανά μετοχή- από 4,49 δισ. δολ. - 1,632 δολ. ανά μετοχή -το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι ανέμεναν κέρδη 1,8 δολ. ανά μετοχή.
Τα συνολικά έσοδα αυξήθηκαν 2% στα 18,76 δισ. δολ. όταν οι αναλυτές της FactSet ανέμεναν έσοδα 18,5 δισ.

Βέβαια να αναφέρουμε ότι στα αποτελέσματα του β΄τριμήνου συμπεριλαμβάνονται τα έκτακτα κέρδη ύψους 12 σεντς ανά μετοχή, από τη δημόσιο εγγραφή (IPO) της TradeWeb.

Χωρίς τα έκτακτα κέρδη λοιπόν η αμερικανική τράπεζα θα είχε καταγράψει κέρδη 1,83 δολ. ανά μετοχή, ενώ σημειωτέον ότι η επαναγορά μετοχών της με μείωση του όγκου τους διατίθεται στους επενδυτές.

Τέλος η Morgan Stanley, η τελευταία από τις μεγάλες αμερικανικές τράπεζες που ανακοίνωσε αποτελέσματα χθες, παρουσίασε μειωμένα καθαρά κέρδη για το β'' τρίμηνο του 2019, ύψους 2,2 δισ. δολαρίων από 2,4 δισ. που είχε ανακοινώσει στο β'τρίμηνο του 2018.

Εδώ, η ευνοϊκή φορολόγηση δεν μπόρεσε να αντισταθμίσει τα μειωμένα έσοδα της τράπεζας, τα οποία ανήλθαν στα 10,24 δισ. δολάρια από 10,6 δισ. δολάρια την αντίστοιχη περίοδο του 2018. 

Οι τραπεζίτες φοβούνται την μείωση επιτοκίων

Όσον αφορά τις εκτιμήσεις για τα επόμενα τρίμηνα, υπάρχει διάχυτος σκεπτικισμός εξαιτίας της σημαντικής παραμέτρου του ποσοστού μείωσης των επιτοκίων.

Αν δεν περιοριστεί σε μικρό εύρος, υπάρχουν φόβοι ότι μπορεί να αποδυναμώσει την κερδοφορία των τραπεζών κατά τη διάρκεια του β΄ εξαμήνου του 2019.

Αρκεί να αναφέρουμε για παράδειγμα ότι στη JP Morgan τα καθαρά έσοδα από τόκους αυξήθηκαν κατά 7% στα 14,5 δισ. δολάρια, λόγω ακριβώς των ωφελειών από τα υψηλότερα επιτόκια. 

Είναι επομένως κατανοητό ότι οι τράπεζες δεν επιθυμούν μια επιθετική μείωση επιτοκίων από τον Πάουελ στα τέλη Ιουλίου, σε μια εκ διαμέτρου αντίθετη προσδοκία βέβαια από τις αγορές.

Βέβαια, οι τραπεζίτες στην Αμερική θα φροντίσουν η όποια επίδραση των επιτοκίων στα έσοδα να «εκδηλωθεί» όσο γίνεται λιγότερο στα κέρδη ανά μετοχή, καθώς πρόκειται για μια από τις βασικές μετρήσεις που χρησιμοποιούν οι επενδυτές για να αποτιμήσουν τις μετοχές.

Φροντίζουν λοιπόν «για να έχουν».

Ήδη η Citi, η Bank of America και η Wells Fargo σκοπεύουν να προχωρήσουν στην επαναγορά μετοχών τους συνολικής αξίας 105 δισ. δολαρίων μέσα στο επόμενο έτος.

 

Αποποίηση Ευθύνης


Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή, ή προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερομένων προϊόντων.

Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται, βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δεν δίνεται ότι είναι ακριβείς ή πλήρεις και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες