Άλμα 450 μονάδων για τον Dow Jones

Άλμα 450 μονάδων για τον Dow Jones

Με σημαντικά κέρδη άνω του 1,5% διαπραγματεύονται και οι τρεις δείκτες της αμερικανικής αγοράς και τον βιομηχανικό Dow Jones να ενισχύεται κατά σχεδόν 450 μονάδες, καθώς δείχνουν να υποχωρούν οι ανησυχίες για τις επιπτώσεις που θα έχει στην παγκόσμια οικονομία η εξάπλωση του νέου κορονοϊού από την Κίνα.

Συγκεκριμένα, ο Dow εμφανίζει άνοδο 1,66% και κινείται στις 28.974 μονάδες, ο διευρυμένος S&P 500 κερδίζει 1,69% και βρίσκεται στις 3.303 μονάδες, όπως και ο Nasdaq που ενισχύεται κατά 2,14% στις 9.471 μονάδες. 

Οδηγό για τα κέρδη του τεχνολογικού δείκτη αποτελεί η απόδοση της μετοχής της Τesla η οποία συνεχίζει το ξέφρενο ράλι των τελευταίων ημερών καταγράφοντας και νέο ιστορικό υψηλό σήμερα στα 940 δολάρια ενώ ενισχύεται κατά 19%, μία ημέρα αφότου η Argus Research αναθεώρησε την εκτίμησή της για την τιμή στόχο του τίτλου της στα 808 δολάρια.

Στο μέτωπο του κορονοϊου οι νεκροί έφτασαν τους 427 στην Κίνα, σύμφωνα με τη Εθνική Επιτροπή Υγείας της χώρας, ενώ το σύνολο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ξεπέρασε τα 20.400, μετά την καταγραφή ακόμα 3.235 νέων. Το επενδυτικό κλίμα ωστόσο δείχνει να αποκαθίσταται μετά από δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters το οποίο ανέφερε ότι η κεντρική τράπεζα της Κίνας είναι έτοιμη να μειώσει το βασικό επιτόκιο δανεισμού της αλλά και τους δείκτες υποχρεωτικών ελάχιστων αποθεματικών των τραπεζών, προκειμένου να στηρίξει την οικονομία.

Σε αυτό το κλίμα οι μετοχές εταιρειών που δέχθηκαν πλήγμα από την αβεβαιότητα των προηγούμενων ημερών σήμερα δείχνουν να ανακάμπτουν, με την ξενοδοχειακή Carnival να εμφανίζει κέρδη 3,8% και τις αεροπορικές American Airl;ines και United Airlines να ενισχύονται και οι δύο άνω του 3%.

Παράλληλα, άλμα 2,1% πραγματοποιεί η Apple, ενώ οι κατασκευαστές μικροτσίπ Nvidia και Micron ενισχύονται και οι δύο από 2%,

Στην πολιτική επικαιρότητα που εξετάζουν οι επενδυτές, πραγματοποιήθηκε ο πρώτος προκριματικός για το χρίσμα των Δημοκρατικών στην Αϊόβα των ΗΠΑ, ωστόσο τα αποτελέσματα δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμα λόγω «τεχνικών θεμάτων», σε μία εξέλιξη που εκτιμάται ότι ενδεχομένως θα έχει αρνητικό αντίκτυπο για το κόμμα με πολλούς να κάνουν λόγο για «φιάσκο».